Hírek

2005.04.25. 00:00

Elfelejtett bankbiztonság?

Úgy tűnik, különböző lobbik és érdekek útvesztőjébe került a kormány által három éve megígért bankbiztonsági jogszabály.

Szakács Árpád

Ismét a bankbiztonság esetleges hiányosságaira hívta el a figyelmet az a múlt heti rablás, amelyben életveszélyesen megsebesítettek egy biztonsági őrt Budapesten. Noha a 2002-es, nyolc halálos áldozatot követelő, móri bankrablás után a kormány is megígérte, szigorítják a biztonsági szabályokat, sehol sem tart a megvalósítás. Igaz, még 2002-ben bizottság alakult a Pénzügyminisztérium szervezésében arra, hogy javaslatot tegyenek a bankbiztonság javítására, de a szakértői munka eredményeiről semmit sem tudni. Lapunknak a kormányszóvivői iroda és a Miniszterelnöki Hivatal sajtóosztálya sem tudta megmondani, mi lett az elkészült tervezetekkel. Az egyeztetéseken közreműködő Jakab Péter, a Magyar Bankszövetség Bankbiztonsági Munkacsoportjának vezetője úgy értesült, két éve elkészült egy kormánytervezet, de annak további sorsáról nincs információja.

Egyes hírek szerint a javaslatokat a magas költségek miatt maguk a pénzintézetek torpedózták meg. A számítások szerint ugyanis a szigorítások fiókonként akár 10 milliós ráfordítást jelentettek volna a bankoknak. Jakab Péter szerint a nagy bankok ma is rendelkeznek azon feltételekkel, amelyeket az említett jogszabály előírt volna. – Téves az a kép, hogy jogszabályváltozásokkal egy csapásra meg lehet oldani a bankbiztonságot. Például hiába követelik meg a legszigorúbb feltételeket Olaszországban, mégis ott követik el a legtöbb sikeres bankrablást Európában – tette hozzá.

Elbukott javaslatok

A 2002-ben elkészült bankbiztonsági tervben szerepelt, hogy a jövőben nagyobb mechanikai, elektronikai védelmet kapjanak a pénzintézetek értéktárai, ügyfélterei. Emellett a biztonsági őröknek olyan, jól védett helyet kellene elkülöníteni, ahonnan az ügyfélteret is jól láthatják. Kötelezték volna a bankokat arra is, hogy nagyobb felbontású kamerákat használjanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!