Hírek

2005.04.29. 08:12

Dráguló lakóparki lakások

Bár a lakóparki lakások árai magasabbak, a biztonság, az őrzés, a rendezett, tiszta környezet miatt népszerűségük már nem csupán Budapest környékén növekszik.

Bordi Regina

Az építőipari beruházók közül egyre többen gondolkodnak lakóparkban, ám a kereslet az utóbbi időben nem mindig találkozik a kínálattal. Az árak ugyanis magasak. Budapesten 300–350 ezer forintos négyzetméteráron lehet hozzájutni egy lakóparki lakáshoz. Vidéken valamivel olcsóbban költözhetünk lakóparkba, de vannak olyan városok, amelyekben az árak már közelítenek a fővárosihoz. Például Sopronban, Győrben és Debrecenben.

Budapesten a lakóparkok eleinte gyorsan megtalálták gazdáikat. Annak ellenére, hogy a fenntartási költségek igen magasra rúgnak egy ilyen társasházban, hiszen a 24 órás portaszolgálat, a mindennapi takarítás, a kertész munkája, az uszoda, szauna, konditerem, fűtött teremgarázs üzemeltetési költségeit a lakókkal fizettetik meg. Ezen kiadások lakásokra lebontva akár a 400–500 Ft/négyzetméter árat is elérik attól függően, milyen szolgáltatások vannak a házban, illetve hány lakás között osztódnak a kiadások. Ez azt jelenti, hogy egy 35 négyzetméteres lakás közös költsége akár a 15 ezer forintot is elérheti havonta. Igaz, egy lakóparki lakás közös költségében általában a fűtés ára is benne van, s ez kevesebb, mint a rosszul szigetelt panellakásoké.

A vevők számára előnyös, hogy a lakóparki lakások árát részletekben egyenlíthetik ki, ami a bankoknak is könnyebbséget jelent. Ráadásul a beruházók egy-egy pénzintézettel egyedi megállapodást tudnak kötni, s az így intézett hitelhez gyorsabban és jobb feltételekkel juthatnak hozzá a vásárlók. Az ütemezés attól függ, hogy szerződéskötéskor milyen a készültségi szintje a lakásnak. A Lőrinc ligetnél például az előszerződés megkötésekor 10 százalék a foglaló, majd a vételárat a készültség szintjének megfelelően apránként kell leszurkolni . Előfordul az is, mint például a IX. kerületben épülő Szaturnusz Háznál, hogy a lakóknak 10 százalék előleget kellett fizetniük, a fennmaradó összeget pedig átadás után kell csak kifizetniük.

Milliárdos ingatlanügylet Biatorbágyon

Biatorbágyon 4500 magántulajdonban lévő zártkerti ingatlant vásárolt meg egy befektető. Palovics Lajos polgármester elmondta, hogy a többségében fővárosiak tulajdonában lévő zártkertekben sok az engedély nélküli építkezés, s a közművesítés is megoldatlan volt. Az ingatlantulajdonosok a helyi önkormányzattal és a Biatorbágyi Agrárgazda Szövetkezettel összefogtak, s eladták a 4500 magántulajdonban lévő zártkerti ingatlant egy befektetőnek. A területen három lakópark épül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!