Hírek

2005.04.25. 00:00

Beiktatták XVI. Benedeket

Becslések szerint háromszázezer és félmillió közötti zarándok érkezett Rómába, hogy résztvegyen az új pápa, XVI. Benedek ünnepélyes beiktatásán. Aki reggel nyolckor nem volt legalább a Szent Péter bazilikával szembeni Via della Conciliazionén, az már csak a mellékutcákban felszerelt hatalmas kivetítőkön követhette végig a szertartást.

Lukács János, Róma

A városba számos zarándok érkezett Németországból, az új pápa hazájából: tegnap reggel a metrón már jóval több német szót lehetett hallani, mint olaszt. XVI. Benedek szentbeszédében a pásztori pallium és a halászgyűrű jelképrendszeréről szólt. Megemlékezett elődjéről, II. János Pál pápáról is, aki 26 évvel ezelőtt így kezdte a beiktatási beszédét: Ne féljetek! A szentbeszédet számos alkalommal szakította meg tapsvihar. A magyar katolikus egyházat – a Rómában dolgozó magyar tisztségviselőkön kívül – Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és elődje, Paskai László bíboros képviselte.

Erdélyi kézből kapta a kenyeret a pápa

A beiktatási ceremónián egy erdélyi magyar fiatal is segédkezett. A szatmári Lapka József, aki negyedik éves kispapként tanul Rómában, a felajánláshoz szükséges kenyeret vitte a pápának, alföldi csikós ruhában. Kollégiumi társai

a szertartás után elmondták, hogy először székely ruhát szerettek volna ráadni, de azt nem sikerült találni.

Georg is ott volt

Egyes lapok arról cikkeznek, hogy XVI. Benedek nem áll szóba testvérével, a regensburgi dóm nyugalmazott karnagyával, Georg Ratzingerrel. Kedd este csöngött az idős pap szobájában a telefon, a pápa szólt bele a vonal túloldalán. Georg páter ott volt Rómában a beiktatáson, és reméli, hamarosan kap egy állandóan hívható telefonszámot is. „Soha nem fogom szentatyának szólítani, mindig azt fogom kérdezni, hogy az öcsém ott van-e„ – nyilatkozta a Bildnek.

a szertartás után elmondták, hogy először székely ruhát szerettek volna ráadni, de azt nem sikerült találni. Georg is ott volt Egyes lapok arról cikkeznek, hogy XVI. Benedek nem áll szóba testvérével, a regensburgi dóm nyugalmazott karnagyával, Georg Ratzingerrel. Kedd este csöngött az idős pap szobájában a telefon, a pápa szólt bele a vonal túloldalán. Georg páter ott volt Rómában a beiktatáson, és reméli, hamarosan kap egy állandóan hívható telefonszámot is. „Soha nem fogom szentatyának szólítani, mindig azt fogom kérdezni, hogy az öcsém ott van-e„ – nyilatkozta a Bildnek. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!