Hírek

2005.04.07. 07:25

Adományozzon bátrabban!

Tíz támogatóból kilenc tart attól, hogy támogatása nem azokhoz jut el, akiknek valóban szánja, hat pedig kifejezetten a csalóktól félti a pénzét.

Kaszás Erzsébet

Legtöbbször csak gondolunk rá: igen, adni kéne egy kis pénzt valamelyik civil szervezetnek vagy egyháznak. Személyi jövedelemadónkból 1-1 százalékot utalhatunk nekik. Legtöbben akkor nyúlunk a pénztárcánkhoz, ha gyerekeknek, betegeknek, különösen, ha rákos betegeknek, vagy szociálisan rászorulóknak, illetve ha állatoknak kérnek. Jól tükrözi ezt, hogy tavaly adójuk 1 százalékát  legtöbben hat gyerekekkel foglalkozó alapítvány javára utaltatták át az adóhatósággal, illetve két állatmenhelynek. Így az első tíz „helyezett” mintegy egymilliárd forinthoz jutott, és a többi 23121 szervezet összesen további 5,9 milliárd forinthoz.

Ám idén lehetne több is, ha azok is élnének az adófelajánlás lehetőségével, akik tavaly nem tették meg, és ezzel mintegy 5 milliárd forintjuk maradt benn az államkasszában. Tíz támogatóból kilenc elsősorban attól tart, hogy támogatása nem azokhoz jut el, akiknek valóban szánja, hat pedig kifejezetten a csalóktól félti a pénzét. A Nonprofit Információs és Oktatóközpont Alapítvány (NIOK) többek között nekik kíván azzal segíteni, hogy a bejegyzett, jogilag rendezett hátterű alapítványokról és más civil szervezetekről adatbázist tesz elérhetővé az interneten.

S hogy kik adományoznak? Erre csak becslések vannak, a lista titkos. Annyit tudni, hogy jellemzően magas jövedelműek, magas az iskolai végzettségük, városban élnek és a többségük nő. Akik pedig a legkevesebbet adják: az alacsony jövedelmű, alacsony iskolai végzettségű, vidéki férfiak. Ám mindig vannak kivételek!

Mit tegyen, aki élni kíván a lehetőséggel?

2005. május 20-ig az adóbevallási csomagban elhelyezett nyilatkozatot az adóbevallással együtt küldje vissza az, aki adóbevallását maga készíti el.

2005. április 25-ig az APEH-nek címzett, de a munkáltatónak átadott levélben nyilatkozzon az 1-1 százalékról az, aki munkáltatói elszámolással helyettesíti adóbevallását.

Február 15-ig élhettek a rendelkezés lehetőségével az egyéni vállalkozók. Eddig kellett volna nyilatkozatát az APEH-nak is megküldenie annak, aki adóhatósági adómegállapítást kért. A nyilatkozatot lezárt, normál postai borítékba kell helyezni. A nyilatkozatnak a borítékkal azonos méretű lapon kell lennie, de nem szükséges a formanyomtatvány. A borítékra rá kell írni az adózó nevét, la címét, adóazonosító jelét.

2005. április 25-ig az APEH-nek címzett, de a munkáltatónak átadott levélben nyilatkozzon az 1-1 százalékról az, aki munkáltatói elszámolással helyettesíti adóbevallását.

Február 15-ig élhettek a rendelkezés lehetőségével az egyéni vállalkozók. Eddig kellett volna nyilatkozatát az APEH-nak is megküldenie annak, aki adóhatósági adómegállapítást kért.

A nyilatkozatot lezárt, normál postai borítékba kell helyezni.

A nyilatkozatnak a borítékkal azonos méretű lapon kell lennie, de nem szükséges a formanyomtatvány. A borítékra rá kell írni az adózó nevét, la

címét, adóazonosító jelét. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!