Hírek

2005.03.24. 00:00

Valami bűzlik az újpesti Istvántelken

Tóth Tímea

Internetes levélben hívta fel a figyelmet az elviselhetetlen bűzre egy rákospalotai lakos. A bejelentő arra kérte a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ illetékeseit, hogy vizsgálják ki, honnan ered az orrfacsaró szag. A kérést az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat XV. kerületi intézetéhez továbbították, akik a múlt hét végén helyszíni szemlét tartottak. A bejelentő arra gyanakodott, hogy a rákospalotai MÁV-telep egyik üzeméből árad folyamatosan az égett gumiszaghoz hasonló bűz. Az ÁNTSZ azonban nem igazolta a feltételezést.
– Valóban levegőszennyezés történik a környéken – közölte dr. Csaba Károly, fővárosi tisztifőorvos. – A szag forrása azonban nem a XV. kerületben, hanem a vasútállomás túloldalán, Újpesten van. Egy ismert, ipari tevékenységet folytató cégnél. Ott pedig az ÁNTSZ Fővárosi Intézetének munkatársai ellenőrizhetnek.
És vizsgálódnak is, éppen cikkünk írásakor is. Bár az ellenőrzés még tart, a főorvos azt mondta: valamilyen hatósági fellépést biztosan foganatosítanak a levegőszennyező céggel szemben.

A csatornák is hibásak

Újpest csatornahálózata a mai igényekhez képest jelentősen túlméretezett – tudtuk meg Hock Zoltántól. A város alpolgármestere elmondta, a mélyben ezért jelentős a pangó vizek mennyisége. A csatornafedőket egy ősszel elindított program keretében bűzzárókkal látják el. A munkák lassan befejeződnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!