Hírek

2005.03.04. 08:14

Több marad a zsebünkben

Az új adótervek szerint kevesebbet vennének ki az emberek és a vállalkozások zsebéből is.

Bán Károly – Horváth K. József

Az adóreformot 2007-ben léptetnék életbe. A magánszemélyek éves jövedelmére 2,5 millió forintig a helyi önkormányzatok 18 százalék adót vetnének ki. Efelett további 20 százalék adót kellene fizetni, s ez már a központi költségvetésbe folyna be.
A vállalkozások számára szintén kétkulcsos adótáblát javasol az adóreform-bizottság. Ötmillió forint adózatlan eredményig 10 százalékos adót kellene megfizetni, az efeletti vállalkozói jövedelem pedig 16 százalékos kulccsal adózna. Ezen kívül valamennyi vállalkozó további 2 százalékos önkormányzati nyereségadót lenne köteles fizetni. Ez váltaná ki a mai iparűzési adót.

Nem biztos, hogy csökken

Az adó a közkiadások fedezésére szolgál, s nem szociálpolitikára – hangsúlyozta Surá-nyi György, a Corvinus Egyetem tanára a Pénzügykutató Rt. és az Allianz Hungária tegnapi konferenciáján. A jegybank korábbi elnöke szerint felelőtlen az, aki az adók csökkentéséről beszél anélkül, hogy megnevezné a bevételeknél az ellentételt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!