Hírek

2005.03.05. 08:20

Megoldás: alá kell fűteni

Ha az időjárás téliesre fordul, a magyar futballpályák alkalmatlanok a játékra. A megoldást vagy a fűtött pálya, vagy a műfű jelenthetné.

Lázár Lajos

A késve érkezett tél átrendezte a versenykiírást. Hiába minden igyekezet, képtelenség volt a pályákat olyan állapotba hozni, hogy a tervezett időpontban rajtolhasson a tavaszi szezon. A sportág vezetése a csapatokkal közösen évek óta keresi a megoldást.

A legjobb az lenne, ha a gyepszőnyeg alá fűtésrendszert építenének. Erre azonban kevés klub lenne képes, a költségek miatt. Két évtizede már, hogy a Bozsik-stadion felújításakor terveztek ilyet, el is készült, de hamarosan kiderült, hogy a rendszer nem felel meg az elvárásoknak. Azoknál a csapatoknál, amelyek esélyesek az európai kupákban való indulásra, érdemes lenne a fűtésrendszer kialakításával foglalkozni. Az UEFA ugyan nem teszi kötelezővé, az viszont szerepel a BL kiírásában, hogy olyan pálya kell, amely az időjárási viszonyoktól függetlenül használható. Erre az aláfűtés a legjobb megoldás.

A másik lehetőség a műfüves pálya. Az MLSZ hatályos versenykiírásában az áll, hogy Magyarországon tétmérkőzést csak füves pályán lehet rendezni. Elképzelhető, hogy ezen a szabályon hamarosan változtatni kell. – Az UEFA a következő kiírásban már engedélyezi a műfüves pályát, így megtehetik a tagországok is – mondja Berzi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség  főtitkára. – Ha mi is engedélyezzük, hogy műfüvön legyenek a bajnokik, speciális cipő használata lesz kötelező.

Nem olcsó mulatság

Százmilliós költségek A magyar pályák átépítése nem lenne olcsó mulatság. A gyepszőnyeg alá olyan altalajt kell elhelyezni, amely képes a víz elvezetésére. Ha ez megvan, kell az alácsövezés is. A költségek a százmillió forintot is elérhetik. Ugyanakkor az átalakítás csak részben jelent megoldást akkor, ha a lelátó árnyékolja a pálya bizonyos részeit. A garancia az lenne, ha az említett átalakítási műveletet kiegészítené a fűtésrendszer beépítése. A fűtés segítené a gyepszőnyeg gyors kiszáradását. A költségeket viszont ez újabb 50–60 millióval megnövelné. A szabályos méretű műfüves pálya valamivel olcsóbb megoldás, 120 millió forint körüli az ára.

Garami József szerint a nézőteret is melegíthetnék

A mesteredző a fűtésre szavaz. „Azt tartanám a legszerencsésebb megoldásnak, ha a pályák és a nézőtér egyaránt fűthető lenne” – nyilatkozta a Reggelnek Garami József, az MTK szakmai igazgatója. „Ez persze nem azt jelenti, hogy nincs szükség műfüves pályákra. Minőségük az utóbbi években sokat javult, már nem kell tartani az ízületi sérülésektől.”

a játékra. A megoldást vagy a fűtött pálya, vagy a műfű jelenthetné. Lázár Lajos -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!