Hírek

2005.03.18. 06:03

Lejtmenetben a főváros?

Komolyan bírálta a főváros vezetését a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke. Petykó Zoltán szerint a fővárosnak nincs átgondolt gazdasági, fejlesztési programja, és mára teljesen elvesztette vonzerejét.

Zsidai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="102"] Ikvai szeretné megoldani a gondokat
[/caption]A BKIK nemrégiben megválasztott elnöke keményen kritizálta Budapest vezetését tegnapi tájékoztatóján. Petykó szerint Budapest a rendszerváltozás óta lejtmenetben halad előre. Míg egykor világvárosként vonzotta az érdeklődőket, ma kétnapos városnézéssel túl lesznek rajta
a turisták.
[caption id="" align="alignright" width="96"] Petykó még lát esélyt a vállalkozók bevonására
[/caption]– Budapest a régióban el-vesztette meghatározó szerepét, Prága, Pozsony és Bécs sokkal jobb feltételeket kínál. Sok nagy cég helyezte át tevékenységet ezekbe a városokba – mondta az elnök. A Reggel kérdésre Petykó azt is elmondta, a főpolgármester által folyamatosan népszerűsített Podmaniczky-program nem jelent megoldást a főváros fejlődésére. A beruházások ugyanis nem kapcsolódnak egymáshoz, nincsenek hosszú távon átgondolva. Másrészt az infrastrukturális fejlesztések nem vonzzák a befektetői tőkét. Petykó szerint ennek káros hatását a főváros már most is viseli. Azt is kifogásolta, hogy a beruházásokról évek óta csak beszélnek, miközben semmi sem valósul meg.
A BKIK elnökének meggyőződése, hogy a főváros fejlődésének leállásáért a lassú városházi adminisztráció és a vezetés együtt felelős. Ikvai-Szabó Imre a kritikával kapcsolatban közölte, a főváros 2003-ban már elfogadta hosszú távú fejlesztési koncepcióját. A főpolgármester-helyettes arra is emlékeztetett, hogy ennek előkészítésében a BKIK is részt vett.  Ikvai szerint az infrastrukturális fejlesztéseknek – például az informatikai alapközmű kiépítése – pozitív hatásuk van a vállalkozói tőke megjelenésére.

Nyitva az ajtó

A BKIK elnöke nyílt kapukat dönget javaslataival, az ajtóm előtte is nyitva áll – mondta a Reggel kérdésére Ikvai-Szabó Imre. A főpolgármesterhelyettes erről többet nem mondott, mivel nem szeretne a sajtóban üzengetni Petykó-nak.

Fórumot a nagyoknak

Ikvai és Petykó azonos álláspontot képvisel a száz legnagyobb fővárosi adózó megszólításában, a kétmilliós nagyváros ügyei intézésének segítésében. A főpolgármester-helyettes a közel-jövőben kezdeményezi a legnagyob-bakból összeálló Fővárosi Gazdasági Fórum létrehozását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!