Hírek

2005.03.07. 07:10

Jámbor László hazatérhet

A holtszezon átigazolási szenzációja lehet, ha Jámbor László valóban hazatér Hollandiából, és Magyarországon vállal munkát. Az Ajax egykori trénere a hétvégén a debreceniekkel tárgyalt.

Malonyai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Az utolsó közös kép az Ajaxszal, Jámbor középen balról az ötödik, kettővel mellette az edző, Ronald Koeman
[/caption]Sajátosan, levélben búcsúzott el az Ajaxtól Jámbor László 2003 májusában. A klubnál tizennégy esztendőt eltöltött edző nehéz szívvel vált meg a csapattól, okkal, mert rengeteg sikernek volt a közreműködője, részese. Az Ajaxnak külön helye van a szívében – írta búcsúlevelében.

Jámbor Magyarországon kosárlabdázóként volt ismert, majd miután sérülése miatt föl kellett hagynia a játékkal, edzőként maradt a sportágban. Mellette testnevelőtanárként dolgozott. A nyolcvanas években került Hollandiába – kosárlabdaedzőként. A BV Hoofdorp mestereként dolgozott, amikor 1989-ben Leo Beenhakker az Ajax futballistáihoz hívta erőnléti edzőnek. Különleges szerep jutott neki, hiszen nem csupán a legjobbakkal kellett együtt dolgoznia, hanem mindenkivel, akit csak jegyzett az amszterdami klub – az előkészítő csoportban játszóktól egészen a világklasszisokig.

Jámbor László edzői sikerlistája is irigylésre méltó. Részese volt az Ajax Bajnokok Ligája-győzelmének (1995), az UEFA-kupa-elsőségnek (1992), az Európai Szuper Kupa első helyének (1995), mellette hatszoros holland bajnoknak és négyszeres holland kupagyőztesnek mondhatja magát.
Az Ajaxtól való búcsú után Jámbor a szaúd-arábiai válogatottnál dolgozott volt ajaxos kollégája, Gerard van der Lem jobbkezeként. Az arab országból tavaly nyáron jött el, miután Lemet elküldte a szaúdi szövetség.

Remek társaságban

Jámbor László az Ajaxnál eltöltött tizennégy esztendő alatt világszerte elismert edzőkkel dolgozott együtt. Íme, az igencsak tekintélyes lista:

Leo Beenhakker (1989–1991),

Louis van Gaal (1991–1997),

Morten Olsen (1997–1998),

Jan Wouters (1998–2000),

Co Adriaanse (2000–2001),

Ronald Koeman (2001–2003).

Debreceni látogatás

A hétvégén Debrecenben járt Jámbor László. Ott volt a DVSC edzőmeccsén, vasárnap pedig egész nap a klub elöljáróival tárgyalt. A megbeszélések ma folytatódnak. Információnk szerint erőnléti edzőként, szakmai igazgatóként, tanácsadóként egyaránt szívesen látnák őt a csapat mellett. Természetesen nem csak a debreceniek keresik a világhírű szakembert, másutt is szívesen látnák Jámbort. Mindenesetre a DVSC mintha lépéselőnyben lenne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!