Hírek

2005.03.11. 00:00

Félő, hogy idén is elvisz mindent a víz

Árvay N. Tivadar

ÁRVÍZ pedig idén is lesz. Ha mostantól május végéig egy csepp csapadék sem hullana, akkor sem úsznánk meg a lassan szokásosnak nevezhető tavaszi áradatot. Persze mindenki bizakodik, hogy elmarad a katasztrófa. De vajon elég a bizakodás?
NYILATKOZATOK sora hangzik el naponta, hogy milyen alaposan felkészültek a gátak védelmére. Katasztrófaelhárítási gyakorlatok keretében küzd, ki él és mozog, az elképzelt árhullám ellen. Sikerrel. Töltés át nem szakadt még a nem létező víz súlya alatt. Kilakoltatni sem kellett Bözsi néniket és Mihály bácsikat.
ŐK EMLÉKEZNEK még a melldöngetésekre. Minden rendben lesz, mondták komoly arccal, komoly emberek. Aztán a víz közeledtével futva kellett menekíteni ruhát, bútort s jószágot, mert a víz nem figyelt eléggé, hogy mi lenne a dolga.
A Felső-Tisza vízgyűjtő területén összegyűlt 2,36 milliárd köbméternyi hólé. Gyanítom, hogy idén sem hatódik meg attól, hogy a védelemben részt vevők szintidőn belül a gátaknál teremnek. Talán ha a virtuális árvízelhárítás helyett már most valóságos homokzsákvonallal vennék körül a veszélyeztetett területeket, kisebb lenne a meglepetés. A víz ugyanis nem kérdez, csak jön, és elsodor mindent, ami az útjába kerül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!