Hírek

2005.03.08. 00:00

Az ellenőrök unják a megaláztatást

Egyre kevesebb a BKV-ellenőr. Jelenleg mintegy négyszázan dolgoznak, de pár éve még több mint ötszázan voltak. Sokan elhagyják a pályát, mert nem bírják a megaláztatásokat és a bántalmazásokat. Máskor a türelmét vesztett karszalagos támad az utasra.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="262"] Millenniumi Földalatti: bár ez egy kevésbé veszélyes járat, itt is előfordult már, hogy rátámadtak a jegyet és bérletet kérő ellenőrre
[/caption]Az utasok soknak, a BKV illetékesei kevésnek tartják a jegyellenőrök számát. A karszalagosok állománya hónapról hónapra fogyatkozik. Tavaly óta egyáltalán nincs felvétel. Pedig Bencze Ferencné osztályvezető szerint másfélszer ennyi emberre lenne szükség, ha számottevően csökkenteni szeretnék a bliccelést. Csakhogy egyre többen feladják.

Van, aki meglehetősen alacsony fizetésével elégedetlen, mások viszont unják az örökös megaláztatást. Az utasok rendszeresen beszólnak a dolgukat végző ellenőröknek. Arra is volt példa, hogy egyiküket megrugdosta egy utas. Bencze Ferencné is értetlenül áll az utóbbi eset előtt. Történt, hogy egy jól öltözött úrnak nem volt jegye a villamoson. Az ellenőr meg akarta büntetni. A vétkes csak a megállóban óhajtotta kifizetni a pótdíjat, ahol viszont ehelyett alaposan helybenhagyta az ellenőrt, majd elnézést kért, és odább állt. Ha nem is mindennaposak az ilyen esetek, jegyellenőrnek lenni veszélyes foglalkozás. Egyesek csak szóban fenyegetik őket, mások zsebéből azonban előkerül a rugós kés. A bajba került munkatársak egy része képtelen újra szolgálatba állni.

Tavaly ötvenen hagyták el a céget. A távozók abban is bíznak, hogy másutt többet kapnak majd a bruttó 80–180 ezer forintos fizetésnél. Sokszor az utasok érzik magukat kiszolgáltatottnak. Egyik olvasónk ellenőrökkel dulakodott a metrón. – Több ismerősöm panaszkodott az ellenőri túlkapásokra – meséli. – Úgy döntöttem, nem lyukasztok jegyet. Tesztelem, hogyan viselkednek majd velem. Az utas szerint az ellenőrök elvették tőle a tömböt. Durva szóváltás következett, majd ráncigálni kezdték őt, végül belerúgtak a lábába. Benczéné azt állítja, az ellenőrök másként emlékeztek vissza a történtekre. Szerintük az utas lépett fel támadóan. Ám, hogy pontosan mi zajlott le, azt egy belső vizsgálatnak kell majd kiderítenie.

Végrehajtót küldenek a bliccelők nyakára

Évente 360 millió forint a bliccelők okozta kár, amely öt és fél Volvo busz ára. A nem fizetők szemtelenségét megelégelte a BKV, és bírósági végrehajtót küld a pótdíjat nem fizetők nyakára. Tavaly megkezdődtek az első perek. A potyautasok fellebbezhetnek, de sokra nem mennek. Eddig mindegyikük keresetét elutasította a bíróság – mondta Benczéné. Akad olyan, aki 300–500 ezer forinttal is tartozik. Az ő ügyükkel kiemelten foglalkozik a vállalat. Van lehetőség részletfizetésre is, és ilyen esetben még csak pótdíjat sem számít fel a közlekedési cég.

Ha lehet, a hölgyek kerülik az összetűzést

Kaszás Katalin (33) nyomdászból lett BKV-ellenőr, míg Lak Gyulánénak (53) elektrotechnikusi végzettsége van. Azt mondják, el lehet kerülni az összetűzést az utasokkal. Egy alkalommal előkerült egy pillangókés. Rögtön faképnél hagyták az erőszakos férfit. Amúgy legtöbbször az érvényes jeggyel, bérlettel utazók kötnek bele az ellenőrbe. Csak az állja ki ezeket a megpróbáltatásokat, aki képes arra, hogy ne vigye haza az őt ért sérelmeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!