Hírek

2005.02.22. 00:00

Újra elővettük nyilainkat

Hagyomány - Önfegyelemre tanít az egykori harci eszköz Rókaprémmel övezett süveg van a fején, lábán jellegzetes ázsiai, sarkalatlan csizmát visel. Bőrrel borított hagyományos szerkezetű nyíl a kezében. Honfoglaláskori magyar harcos elevenedik meg előttünk a fővárosban.

Nagy Vajda Zsuzsa

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Igaz Levente a zuglói szabadfoglalkozáson az ötéves Abát tanítja az íj szakszerű használatára
[/caption]- Célzáskor a lényeg a belső összhang megtalálása. Ezt ösztönös lövésnek nevezzük. Madártollas favesszőt húz elő az övéhez csatolt nyíltartóból, és céloz – meséli Igaz Levente (30). – Tíz évvel ezelőtt a történelmi érdeklődés miatt kezdtem el az íjászatot – magyarázza. Önfegyelemre és összpontosításra tanít ez, a ma már szabadidős tevékenység. A mai napig így íjásznak azok a népcsoportok, amelyek még nem tértek át a „tűzfegyverre”: a trópusokon a pápuák, a busmanok, a pigmeusok és néhány indián törzs is. A magyarok a XII. századig használták az íjat, de hagyományait Európában a török kor végéig megőrizték a kunok, a besenyők és a jászok. A külvilágtól sokáig elzárt Japánban és Mongóliában például a 19. század végéig vadásztak és harcoltak a gyors és hangtalan fegyverrel.

Az íjászati bemutatót és a történelmi összefoglalót Igaz Levente a zuglói önkormányzat által támogatott hagyományőrző íjászkör megnyitása alkalmából tartotta. A sportkör célja kutatni és bemutatni a régi magyarok és rokonaik életmódját az íjászaton keresztül. A jelentkező gyerekeket a zuglói Regnum Katolikus Általános Iskolában várják.

Igaz Levente

Született: 1975. június 12., Budapest

Családi állapot: nőtlen

Hobbi: íjászat, lovaglás, természetjárás

Tanulmányok: ELTE Phd hallgató (történelem–portugál szak)

Cél: saját íjászkör létrehozása

Típusok: Ár (FT)

Gyerekíjak 9–13 000

Szkíta íjak 12–19 000

Magyar íjak 25–39 000

Mongol íjak 26–28 000

Kínai íjak 26–28 000

Hun íjak 26–39 000

Tatár íjak 26–28 000

Rókaprémmel övezett süveg van a fején, lábán jellegzetes ázsiai, sarkalatlan csizmát visel. Bőrrel borított hagyományos szerkezetű nyíl a kezében. Honfoglaláskori magyar harcos elevenedik meg előttünk a fővárosban. Nagy Vajda Zsuzsa -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!