Hírek

2005.02.19. 09:41

Oscarra vár DiCaprio szerelme

Gara R.

A szépséges és tehetséges ausztrál színésznő, Cate Blanchett többször futott neki a világsiker felé vezető útnak. Szülőhazájában már számos díjjal elismert, kiváló színművész, amikor Hollywoodban épp csak tehetséges kezdőnek számít. Első filmjei nem keltenek különösebb feltűnést. Ám Erzsébet angol királynő szerepében zajos sikert arat az Elizabethben. A legjobb drámai színésznőnek járó Arany Glóbusz mellett Oscarra is jelölik. A díjat azonban Gwyneth Paltrow halássza el előle Szerelmes Shakespeare-beli szerepéért.

A királynő emlékezetes megformálása óta Blanchett kisaszszony csillaga egyre fényesebben ragyog Hollywood egén. Sokoldalú, drámai és vígjátéki szerepekben egyaránt feledhetetlen alakítást nyújtó színésznő. A magyar mozikban most kezdik vetíteni legújabb filmjét, Martin Scorsese The Aviator című alkotását. Ebben Leonardo DiCaprio (Howard Hughes) oldalán Katharine Hepburnt alakítja. A híres sajtómágnás, feltaláló, pilóta, repülőgépgyártó és nőcsábász életéről szóló film máris biztos kasszasikernek ígérkezik. Ráadásul tizenegy kategóriában jelölték az akadémiai díjra. A főszereplő, DiCaprio mellett Alan Alda a legjobb férfi mellékszereplő aranyszobrocskájáért száll ringbe. Cate Blanchett pedig mint legjobb női mellékszereplő, talán végre-valahára megkaphatja a régóta kiérdemelt Oscart.

Cate Blanchett

Melbourne, 1969. május 14.

1992: színiakadémia, Ausztrália

1993–1997: kiváló drámai színésznő, több díjat nyer

1997: az első filmes áttörés (Láger az édenkertben)

1998: az Elizabeth főszerepe (Arany Glóbusz díj, Oscar-jelölés)

További filmszerepek: A tehetséges Mr. Ripley (1999), Banditák (2001), A Gyűrűk Ura (2001, 2002)

2005: Oscar-jelölés (legjobb női mellékszereplő, The Aviator)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!