Hírek

2005.02.23. 00:00

Amerikai elnök először az Európai Unióban

Az új iraki hadsereg kiképzésében mind a 26 NATO-tagállam közreműködik – jelentette ki Jaap de Hoop Scheffer főtitkár.

Gyulay Zoltán

„Az új iraki hadsereg mindenben élvezi a NATO összes tagállamának segítségét mind a kiképzésben, mind anyagban, mind pedig pénzügyi formában” – közölte a szövetség főtitkára. A NATO-partnerek 2004. júniusában isztambuli csúcsértekezletükön tettek ígéretet az iraki katonák és más biztonsági erők kiképzésének alapvető támogatására. Franciaország kétmillió eurót (vagyis mintegy félmilliárd forintot) ajánlott föl a küldetés javára. Gerhard Schröder német kancellár támogatást kapott Jacques Chirac francia köztársasági elnöktől a szövetség megújítására tett javaslataihoz. „Több párbeszédre és kölcsönös meghallgatásra van szükségünk” – jelentette ki Chirac.  Ezzel arra utalt, hogy Schröder sürgette, hogy a NATO-partnerek a jövőben jobban alkalmazkodjanak az európai változásokhoz. „A szervezet már nem az a hely, ahol a transz-atlanti társak alapvető javaslataikat megbeszélik és összehangolják” – mondta a német politikus, az EU növekvő szerepére utalva. Az elképzelések azonban az amerikai kormányzatban heves ellenérzéseket váltottak ki.

A EU állam- és kormányfőinek, valamint az Egyesült Államok elnökének délutáni csúcstalálkozója arra volt hivatott, hogy a Fehér Ház ezirányú felindultságát enyhítse. George W. Bush megtekintette a közösség intézményeit. Személyében amerikai elnök első ízben tette meg ezt. Az alkalomból Jacques Chirac kezdeményezte a Kína elleni szállítási tilalom feloldását Amerikával egyetemben.

Ukrajna előbb az EU-ba, utána a NATO-ba tart

A NATO–ukrán tanács ülése után Viktor Juscsenko ukrán elnök kedden Brüsszelben megerősítette, hogy országa csatlakozni akar mind a katonai szövetséghez, mind az Európai Unióhoz. Köszönetet mondott a NATO-nak a támogatásért, amelyet a szervezet a múlt év végén, az ukrajnai választási csalások után nyújtott a demokráciát követelő erőknek. Megígérte, hogy az euro-atlanti integráció ezentúl meghatározó szempont lesz az ukrán politika tervezésében. Ukrajna nem tagja a NATO-nak, de Oroszországhoz hasonlóan kitüntetett helyzetben van a katonai szövetség külkapcsolataiban. Az elmúlt években Kijev katonailag közeledett a nyugati államokhoz.

Gyurcsány tájékoztatta a vendéget Ukrajnáról

Magyarország százezer euróval járul hozzá a NATO iraki kiképző missziójához, ezzel egészítve ki a kiképzéshez felajánlott egy századot és az iraki fegyveres erőknek szánt 77 harckocsit – jelentette be Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök szerint a NATO-csúcs legfontosabb üzenete az volt, hogy megerősödött: a NATO lehet, és kell is, hogy legyen a globális biztonság fő pillére. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, az elmúlt időszak azt bizonyította, hogy a NATO cselekvőképességét politikai viták rontották. A rendkívüli EU-csúcson ő tájékoztatta az Európai Unió nevében George Bush amerikai elnököt a szervezet és Ukrajna kapcsolatairól. S bár tisztéből adódóan az EU közös álláspontját tolmácsolta, hozzátetette: Magyarország elfogadhatónak tartja azt az ukrán igényt, hogy a most hétfőn aláírt EU–ukrán akcióterv pontjainak teljesítése után, várhatóan 2007-ben Kijev igényelhesse egy tárgyalási folyamat elkezdését. „Nyitott végű”, tehát kötelező határidő nélküli tárgyalásról van szó, amely a teljes jogú EU-tagság megszerzéséhez

elvezethet.

A volt KGB-főnök szerint új hidegháború közeleg

Fokozatosan minden egy új hidegháború felé halad – vélte Vlagyimir Krjucskov volt KGB-főnök a Komoszmolszkaja Pravdában. Krjucskov nagyon kellemetlen partnernek nevezte az Egyesült Államokat, mert kizárólag a saját érdekeit követi: ezek most a Kaukázushoz és Közép-Ázsiához fűződnek, vagyis Moszkva korábbi érdekszférájához. A biztonsági szakértő szerint az Egyesült Államok a pozsonyi csúcson új szakaszt nyithat Oroszországhoz fűződő viszonyában. Ezentúl élesen bírálhatja Moszkvát és további engedményekre szoríthatja Törökország, Irak, az arab világ viszonylatában, s még inkább elragadva tőle a szovjet utódállamokat. „Ha feladjuk ezeket a mesgyéket, akkor Oroszország is szét fog esni, mint a Szovjetunió” – kongatta meg a vészharangot Krjucskov.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!