Hírek

2005.02.15. 08:46

A 800 millió forintot is elérheti az élvonalbeli klubok tartozása

BAMA

Az NB I-ben szereplő 16 klubnak legalább 350 milliós tartozása van játékosai felé. Pedig a klubok az induláshoz szükséges engedélyt – elv-ben – csak akkor kapják meg a Magyar Labdarúgó Ligától (MLL), ha igazolják, hogy nincs tartozásuk játékosok, edzők és az adóhatóság felé, illetve rendelkeznek a szezon befejezéséhez szükséges tartalékokkal.

A futballisták érdekvédelmét ellátó Hivatásos Labdarúgók Szervezete (HLSZ) szerint a tartozások összege a szezon végére akár a 800 millió forintot is elérheti. A téli szünetben számos játékos jelentette fel klubját, feltéve, hogy volt 250 ezer forintja. Enynyit kell ugyanis befizetni a ligának, hogy az ügy a Fegyelmi Bizottság elé kerüljön.

A játékosok azonban a pereskedés mellett a hosszú távú megoldáson is dolgoznak. Legújabb tervük szerint 2005. június 31-ig, azaz a bajnokság végéig lemondanának a már régen lejárt követeléseikről, cserébe azt várják, hogy a liga és a klubok partnerek legyenek egy kollektív szerződés és egy bérgarancia-alap létrehozásában.

Bérgarancia-alap

A HLSZ szerint ez a legalább 150 millió forintos központi forrás átmenetileg segíthetne a bajba jutott klubokon, játékosokon. Magyarán a játékos egy-két hónapig az alapból kapná a fizetését, ha klubja azt nem tudja neki folyósítani. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a klubok az alapra háríthatnák fizetési kötelezettségüket. Kérdés azonban, hogy ki (liga, klubok, játékosok) töltené fel a bérgarancia-alapot, illetve, hogy a fizetési gondokkal küzdő klubok miből pótolnák vissza a kivett összegeket.

Kollektív szerződés

A törvény lehetőséget ad arra, hogy a HLSZ valamennyi játékos nevében keretszerződést kössön a ligával. Egy kollektív szerződés lényegesen nagyobb jogbiztonságot jelentene a labdarúgók számára. Lehetőség nyílna egységes szerződésminta kidolgozására. Jelentősen növelné

a fizetési biztonságot, ha a felek közösen meg tudnának

állapodni az egy játékosnak fizethető maximális összegben, esetleg az egy klubon belül maximálisan kifizethető bér nagyságában. Az amerikai

profiligában (NBA, NFL, MLB) ezt hívják fizetési sapkának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!