Hírek

2005.01.28. 00:00

Vita Sas végzettségéről

Sas József érettségi nélkül vezetheti tovább a Mikroszkóp Színpadot. Erről határozott tegnap a Fővárosi Közgyűlés. A régi-új igazgató egyik tanulmányának befejezését sem tudta okmányokkal igazolni.

Zsidai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="208"] Sas csak a színpadon vette fel a rabruhát, a hiányos végzettségért nem kell
[/caption]Az intézmény vezetésére kiírt pályázat feltétele volt a végzettséget igazoló, hitelesített dokumentumok másolatának csatolása. Erkel Tibor, a kulturális bizottság alelnöke a Reggelnek bemutatta a Rózsahegyi Színi-iskola által 1955-ben kiadott igazolványt. Ez azonban csak Sas tanulói viszonyát tanúsítja. Sas ezért közjegyzői dokumentumot mellékelt, amely szerint a tanodában képzettséget szerzett, illetve évzáró vizsgát tett. Ezt Sztankay István és Baranyai László írta alá tanúként, utóbbi a Mikroszkóp színésze. A diákigazolványt Sas nevére állították ki. Ugyanakkor a közjegyzői iratban arról számol be, hogy 1958-ban, tehát csak három évvel később magyarosított Polacsekről. Erkel szerint ez felveti az okirat-hamisítás gyanúját.

Sas azt mondta a képviselőknek, hogy három évet teljesített egy közgazdasági technikumban is. Erről szintén nem mellékelt okmányt. Azt azonban hozzátette, hogy ezt követően egy év alatt öt év egyetemi képzésnek megfelelő szintű ismeretet sajátított el magánúton. A kulturális bizottság alelnöke szerint azért felháborító az eljárás, mert a többi fővárosi színház vezetője egyetemi diplomával rendelkezik.

Sas kinevezésének legfurcsább körülménye az erkölcsi bizonyítvány, amely szintén pályázati feltétel volt. Sas ezt sem csatolta. A közgyűlésen Schiffer János az emelvényről mutatta fel annak faxmásolatát. Ughy Attila képviselő szerette volna megtekinteni, ám a kulturális főpolgármester-helyettes ezt nem engedte meg neki. Arra hivatkozott, hogy még nem fejezte be mondandóját.

Százmilliók erkölcsi bizonyítvány nélkül

Szerkesztőségünk kérte, ám lapzártáig nem kapta meg Schiffer Jánostól Sas erkölcsi bizonyítványának másolatát. A városvezető titkárságán ígérték: lapunk kérésével foglalkoznak. A Mikroszkóp Színpad idén száztizenhatmillió forintot kap a fővárostól. Cserébe az önkormányzati vagyon megóvását, igényes szórakoztató művek előállítását, száznyolcvan előadást és évente egy bemutató megtartását várják el.

Címkék#Vélemény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!