Hírek

2005.01.21. 07:02

Vigyázzunk a devizahitellel!

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője a deviza-lakáshitelek veszélyeire hívja fel olvasóink figyelmét.

B. K.

Ezek kamatidőszaka ugyanis jóval rövidebb, mint a forinthiteleké, jellemzően 3, 6 vagy 12 hónap. Ha változik az árfolyam, vagyis a forint gyengül az euróhoz, illetve a svájci frankhoz képest, a törlesztőrészletek megdrágulnak a kölcsönt törlesztő számára.

A kamat mellett az árfolyamváltozás is jelentős kockázatot jelent. Sokan nem tudják, hogy a devizahiteleknél a devizát vételi áron vesszük a pénzintézettől, s ezt forintban folyósítják számunkra, s a törlesztés is forintban történik.

A devizák vételi és eladási árfolyama között azonban igen jelentős eltérések lehetnek. Vannak bankok, ahol ez csak 0,2-0,3 százalék, másutt azonban 2-3 százalék különbség is előfordulhat – fejtette ki Binder István. Ezért a devizahitelekben kötött szerződéseknél célszerű azt is tisztázni, hogy az adott pénzintézetnél mekkora a különbség az adott deviza vételi és eladási árfolyama között, hisz ez is jelentős veszteséget okozhat az adósnak.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!