Hírek

2005.01.15. 09:31

Vándorúton Európába

Az Európai Unió azzal számol, hogy 2030-ig húszmillióra nő a munkakeresés céljából bevándorlók száma.

Gyulay Zoltán

Franco Frattini, az új olasz belügyi biztos úgy véli, hogy kedvező megoldásokat kell találni a gazdasági menekültek számára. Egyfajta „ellentámadásba” kíván átmenni. Az Európai Parlamentben Strasburgban bemutatott zöld könyv célja az, hogy megtörje a jeget a munkát kereső bevándorlók kérdésében, s Európa felkészüljön 2030-ig a húszmillió új munkaerő szükségszerű befogadására. A javaslat azt tartalmazza, hogy az amerikai zöldkártya mintájára rugalmas munkavállalási engedélyeket vezessenek be.

„A munkaerő-bevándorlás teljesen természetes folyamat”
– mondja Vladimír Spidla, a szociális ügyek csek biztosa. – „Az uniónak megfelelően kell kezelnie a kérdést. ”

Hiányolja a közös bevándorlási eljárást Frattini. Éppen ezért azonos feltételek alapján kívánja szabályozni a külföldi munkaerők alkalmazását. A kérdéssel már az előző Európai Bizottság is foglalkozott 2001-ben, Romano Prodi elnökletével. Akkor hasonló javaslatok születtek, de
bevezetésük elmaradt Uniós tagországokon kívülről érkező bevándorlók olyan munkakörökben tudnak elhelyezkedni, amelyekben munkaerőhiány van. Természetesen nem „fehérkesztyűs” beosztások, de gazdasági szükségszerűséggel járnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!