Hírek

2005.01.13. 00:00

Új jelzőlámpák Budapesten

Kevesebbet fogyasztanak, jobban világítanak és egy fillérbe sem kerülnek az új jelzőlámpák, amelyeket hamarosan megvásárol a főváros.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="290"] A fővárosban sok lámpa működik, ennek ellenére állandósulnak a dugók. Szakemberek szerint a korszerűsítéssel biztonságosabb lesz a közlekedés.
[/caption]Kicserélik az összes közlekedési lámpát Budapesten a közeljövőben. A fővárosi önkormányzat várhatóan márciusban írja ki
a pályázatot a beruházásra. Kilencszáz kereszteződésben harmincezer izzót és négyszázötven irányítóberendezést cserélnek le. Mindezt úgy, hogy az egész tulajdonképpen egy forintjába sem kerül az önkormányzatnak. Vajda Pál főpolgármester-helyettes elmondta: a leendő beruházó állja a költségeket. Ő is fogja üzemeltetni mindaddig, amíg
a megtakarításokból megtérül a kiadás. Az önkormányzat mégis a pénzénél marad. Az új lámpák kevesebbet fogyasztanak, így a főváros az eddigi működési kiadásokat törleszti a beruházónak.

A budapestiek mindennapjait is befolyásolni fogja a változás. Az új lámpák nem hagyományos izzóval működnek. Erősebben világítanak, így akkor is lehet látni a szabad vagy tilos jelzést, ha rájuk a nap. Ígérik, ezután rit-kábban romlanak majd el a lámpák, így a dugók nagy része megszűnhet. A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. (FKF) évente cseréli a jelenlegi izzókat, 40 millió forintért. Egy évnél tovább nem is bírják az égők.

Az új lámpákra a gyártók 5–10 év garanciát vállalnak. Budapesten kísérletképpen felszereltek már néhány ilyen lámpát. Három éve nem kellett hozzájuk nyúlni – mondja Jenovai Zoltán, az FKF főosztályvezetője. Az új fényforrások miatt 400 forgalomirányító berendezést is át kell alakítani.

Kevesebbet fogyaszt

Az új fényforrások nyolcvan százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak. Jelenleg évente 240 millió forint villanyszámlát fizet a főváros a jelzőlámpák után. A berendezéssel 48 millió forint lesz az energiaköltség. Igaz, a piaci áruk 2,5-3- szorosa a hagyományos izzókénak. De még így is bőven megtérül a fővárosnak a beruházás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!