Hírek

2005.01.26. 00:00

Tényfeltárók a Vajdaságban

BAMA

Két nap múlva indul a Vajdaságba az Európai Parlament háromtagú küldöttsége, hogy kivizsgálja a kisebbségekkel szembeni zaklatásokat. Változatlanul fennállnak azok a problémák, amelyek miatt tényfeltáró bizottság küldéséről született határozat – jelentette ki a küldöttség egyik magyar tagja, Becsey Zsolt (Fidesz–Magyar Polgári Szövetség).

Az újabb és újabb provokációknak mélyebb okai is vannak – vélte a képviselő. Ezek közé sorolható a menekültek viszonylag nagyarányú jelenléte. Számuk a 300 ezret is eléri a kétmilliós tartományban. Becsey szerint az, hogy két magyar is van a delegációban, illetve hogy a látogatásra magyar kezdeményezésre egyáltalán sor kerül, azt jelzi: az anyaország előnyösebb helyzetben van, mióta EU-tag lett, és nem hagyja magára a kisebbséget. Nem baj, hogy a bizottság kiküldésével kivártak. Most már látszania kell annak is, milyen lépések történtek a helyszínen a további incidensek megelőzésének érdekében – mutatott rá Johannes Swoboda, a tényfeltárók osztrák vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!