Hírek

2005.01.03. 06:20

Szökőárveszély Dél-Amerikában is

A halottak azonosítása, az eltűntek keresése és az életben maradt milliók segélyezése. Emberfeletti feladatokat kell megoldani a délkelet-ázsiai országokban a természeti katasztrófa után.

Csák Elemér

Óráról órára emelkedik a szökőár áldozatainak száma: a tegnap kora esti összesítés szerint csaknem 140 ezer halottat találtak. A legtöbb áldozatot Indonéziában, Thaiföldön és Indiában szedett a pusztító hullámfal. Az ENSZ szakértői szerint hamarosan legalább ennyien veszíthetik el az életüket a járványok miatt. Srí Lankán, a galle-i menekülttáborban állítólag már találtak is kolerás betegeket. Ennek a tábornak a közelében dolgozik egy 12 tagú magyar orvoscsoport, amely elsősorban védőoltásokat ad az embereknek. Dr. Göndöcs Tibor főorvos elmondta: készleteik máris kimerülőben vannak; a baptista szeretetszolgálat segítségével szeretnének kapni utánpótlást gyógyszerekből.

Egy neves orosz geológus szerint rövidesen újabb hatalmas földrengések történhetnek az Egyenlítő mentén. Jevgenyij Dolginov, a moszkvai Népek Barátsága Egyetem professzora. Elmélete szerint az a törésvonal, amelynek mentén Szumátra mellett történt a földindulás, az egyenlítői országok alatt folytatódik Afrikában és Dél-Amerikában. Nagy erejű földmozgások ott történnek, ahol a szélességi, vízszintes törésvonalak kereszteződnek a függőlegesekkel. Dolginov professzor úgy véli: főleg az Ecuadorhoz tartozó szigetek környékén van esély földrengésekre a tenger mélyén. Ezek ugyanúgy szökőár kialakulásához vezetnek, mint a még mindig folytatódó ázsiai rengések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!