Hírek

2005.01.18. 00:00

Szerény javulás a fogyasztói várakozásokban

Bán K.

A fogyasztói bizalmi indexet a háztartások pénzügyi helyzetének pillanatnyi és jövőbeni várakozásai alapján számítják, valamint a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlására
vonatkozó kérdésekre adott válaszokból. Nos, a GKI Gazdaság-kutató Rt. legfrissebb felmérése szerint a magyar fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket decemberben rosszabbnak látták, mint novemberben, s e tekintetben a következő 12 hónapban sem számítanak javulásra. Érdekes, hogy az ország gazdasági helyzetének idei alakulásától javulást várnak, ezt a többség jobbnak ítéli, mint saját lehetőségeit. Valamelyest javultak a pénzromlással, s számottevően mérséklődtek a munkanélküliséggel kapcsolatos lakossági várakozások.
Ugyanakkor a lakosság vásárlási kedve tovább romlott az előző hónaphoz képest, s úgy vélik, az idén ugyanez a tendencia folytatódik az egész esztendő folyamán. Ezzel összefüggésben különösen azon háztartások aránya nőtt, akik most úgy ítélik meg, hogy eljött a megtakarítás ideje, s erre kedvező alkalmat is látnak ebben az évben. Bár ez a fordulat annak is köszönhető, hogy a lakosság jelentős hányada, elsősorban a fogyasztási, áruvásárlási és lakáskölcsönök révén nagymértékben eladósodott, s úgy véli, elég volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!