Hírek

2005.01.29. 00:00

Sorozatban fosztogatnak

Közel száz autót törtek már fel idén a fővárosban az ingyenes parkolást lehetővé tévő mozgáskorlátozottak számára kiadott igazolványokért.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="287"] Sasvári Gyula (49) igazolványát 2004. szeptember 29-én lopták el, miután betörték Trabantja szélvédőjét. Az igazolványt egy nap alatt pótolták, de kétezer forintjába került.
[/caption]Szervezett bandára gyanakodnak a rendőrök az elsősorban a belső kerületekben elszaporodott autófeltörések miatt. A tolvajok kizárólag olyan gépkocsit törnek fel, amely szélvédője mögött a mozgáskorlátozottak számára ingyenes parkolást lehetővé tévő új igazolvány van. Csak az igazolványt viszik el. Idén eddig csak a VI.–VII. kerületben már több mint negyven ilyen lopást jelentettek be a károsultak. Az V. kerületben tíz körüli, a XIII. kerületben már húsz feletti ugyanilyen eset történt.
A rendőrség csak megbecsülni tudja, hogy mit ér egy ilyen igazolvány a feketepiacon. Szerintük 80-120 ezer forintot is elkérhetnek darabjáért. Kozák László, a BRFK szóvivője beszámolt az első elfogásról is. Igaz, nem tolvajt, hanem felhasználót fogtak el. A XIII. kerületi Ipoly utcában csütörtökön érték tetten a domonyi R. Györgyöt (56), aki lopott igazolvánnyal parkolt.
Az igazolványok azért kelendők, mivel a régiekkel ellentétben nem gépkocsihoz, hanem személyhez kötöttek. Az ablakba kihelyezett igazolvány előlapján csak mikrocsip és sorszám van, a személyi adatok a hátsó lapon találhatók. A parkolóőrök azonban nem igazoltathatnak. Ők csak összevethetik a sorszámot a kézi számítógépeiken lévő körözött igazolványok sorszámaival.
A Mozgássérültek Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) már a belügyminiszterhez fordult a tolvajlások viszszaszorítása érdekében.

Külön kommandó a tolvajok nyomában

A budapesti rendőrfőkapitány még azelőtt intézkedett, hogy a MEOSZ levele célba ért volna a minisztériumban. Gergényi Péter vezérőrnagy utasítására külön nyomozóegységet hoztak létre a BRFK-án. Az értékelő-elemző tisztekkel kiegészített egység kizárólag a parkolóigazolványok tolvajaival foglalkozik.

Külön feladatuk, hogy a tolvajbanda szervezettszerűségét próbálják igazolni, illetve megelőző intézkedéseket tegyenek. A kerületi rendőrkapitányságok is kiemelten kezelik

a problémát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!