Hírek

2005.01.31. 11:24

Siker, pénz, csillogás

Szombaton egy szerencsés belépőkártyát váltott álmai országába, és ha akarja, élete további részében a gondtalan költekezés földjén élhet. Fortuna kacsintott, és valaki megnyerte minden idők negyedik legnagyobb magyarországi lottó ötösét. Egymilliárd 369 millió forint talált gazdára a jubileumi, 2500. lottósorsoláson.

Körmendi Gábor - Szakács Árpád

A nyertes számok: 2, 8, 37, 38, 54. Ezek majdnem 1 milliárd 400 millió forintot érnek annak a személynek vagy társaságnak akik pont ezeket a mezőket ikszelték be a heti ötöslottó szelvényükön. A szombati volt a 2500. lottósorsolás, és a mostani ötös az 1957. március hetedikén indult játék 398. telitalálata. Ha a nyereményt tízezresekben venné fel a nyertes és jussát kiterítené a földre, akkor egy 17 kilométeres csíkot tudna kirakni a pénzéből.

Ha fölfelé kívánna terjeszkedni, akkor az egymásra rakott bankók egy toronyház ötödik emeletéig érnének föl. De a főnyeremény nagyságát az is kifejezi, hogy ennyi pénzért a 141 ezer forintos átlagfizetést alapul véve, pontosan 810 évig kellene dolgoznunk.

Az viszont, hogy megtudjuk-e, ki vagy kik nyerték a mesés nyereményt csak a szerencse legújabb kegyeltjein múlik.
Lottófronton a gépi játék elterjedése a névtelenség legbiztosabb záloga. Ha a szerencsés nyertes nem fogadja el a Szerencsejáték Rt. felkérését és „nem váltja le” egy időre Szemlédi András „hivatalos ötöslottónyertest”, akkor csak azt tudhatjuk meg, hogy pontosan honnan küldték játékba a milliárdot érő számkombinációt.

A nagy bankrobbantóknak legfeljebb kilencven napjuk van arra, hogy jelentkezzenek a pénzért. – A nagyobb nyertesek általában egy hét után, de egy hónapnál korábban jelentkeznek a Szerencsejáték Rt.-nél. Legutóbb tavaly novemberben nyert valaki 1,7 milliárd forintot. Ő először gondolatban felmérte mit is akar kezdeni a nyereménnyel, megadott néhány számlaszámot, mi pedig átutaltuk a pénzt – mondta a Reggelnek Somorai László, a Szerencsejáték Rt. kommunikációs vezetője.

A szakember azt javasolja, hogy nagy nyeremény esetén célszerű minél több számlaszámot megadni, lehetőleg különböző pénzintézeteknél, hogy a titoktartás még biztosabb legyen. A környező országokat is figyelembe véve Magyarország valóságos lottóparadicsom, ugyanis itt kísértik a legtöbben a könnyű pénz reményében Fortunát. A külföldi játékosok a nyereményalap növekedésével egyenes arányban lepik el a határmenti fogadóhelyeket.

És még egy adalék: egy felmérés szerint az emberek többsége, ha elvinné a lottó ötöst többet be sem menne a munkahelyére.

A paksi kosárlabdacsapat 600 milliót nyert

A jelenlegi szabályok szerint csak akkor derülhet ki a lottónyertes személye, ha a szerencsés önszántából felfedi magát. Erre legutóbb három évvel ezelőtt volt példa. A paksi férfi kosárlabdacsapat azt jelentette be, hogy közösen mintegy 600 millió forintot nyertek. A pénzen 12-en osztoztak, fejenként mintegy ötvenmilliót tettek zsebre.

Állampapírt és kötvényt érdemes vásárolni a nyereményösszegből

A nyertesek többsége autóról, nagy házról és világ körüli útról álmodik. A pénzügyi szakértők szerint a köznapi ember számára csillagászati összegnek számító vagyont inkább kockázat kerülő befektetésekre érdemes fordítani.

Szabó Zoltán pénzügyi szakember ilyen téren jó választásnak tartja az állampapír, a kötvény és a kincstárjegyvásárlást. Kisebb összeget banki kamatozásra is el lehet helyezni. Nagy pénzt tőzsdei kereskedésbe nem érdemes befektetni, ugyanis a jelenlegi helyzetben nagyobb kockázatnak teszi ki a vagyonát. Jó üzletnek tekintendő a forgalomképes, kisebb méretű, új építésű és keresett helyen lévő ingatlanok felvásárlása is.

Ötmilliárdot is elértek

A hét végi lottó ötös minden idők negyedik legnagyobb nyereményének tekinthető. Ennél többet is vittek már haza, 2003-ban egy dunántúli középkorú férfi több mint ötmilliárd forinttal lett gazdagabb. Akkoriban ez volt Európa legnagyobb lottófőnyereménye. Ugyanakkor a világ más lottótalálataihoz képest ez is elenyésző összegnek tekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!