Hírek

2005.01.08. 00:00

Ragaszkodnak igényükhöz

Nem mondanak le a kettős állampolgárság igényéről a határon túli magyarok politikai vezetői.

Toronyi Attila

Eszmecseréjükön a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) tagszervezetei felszólították a magyar Országgyűlést: alkosson olyan törvényt, amely lehetővé teszi a magyar állampolgárság megszerzését a lakóhely elhagyása nélkül. A kétnapos szabadkai tanácskozás zárónyilatkozata elítéli a magyarországi politikai élet mindazon szereplőit, akik a népszavazás kampányában nemmel való szavazásra vagy távolmaradásra biztatták a voksolókat.
A fórum résztvevői továbbra is azt vallják, hogy a magyar nemzet nyelvileg, kulturálisan és történelmileg egy és oszthatatlan, függetlenül a mindenkori magyarországi pártpolitikai akarattól. Változatlanul a szülőföldön való megmaradás és boldogulás biztosítása az elsőrendű feladat. Ennek egyik feltétele az autonómiaformák törvényi szavatolása és gyakorlati alkalmazása. Megkülönböztetett bánásmód illeti meg a legsúlyosabb helyzetben levő, az Európai Unión tartósan kívül rekedő vajdasági és kárpátaljai magyarságot.
A szabadkai tanácskozás résztvevői úgy döntöttek, hogy létrehozzák a Határon Túli Magyar Szervezetek Fórumát, amely évente legalább kétszer ülésezik.
A kárpát-medencei résztvevők szavazati joggal, más régiók résztvevői tanácskozási joggal rendelkeznek majd. A fórum rendkívüli ülését a szavazati joggal rendelkező tagok kétharmadának kérésére tartják meg.
A szavazati joggal rendelkező tagok döntéseiket a szavazati joggal rendelkező, jelen lévő tagok egyetértésével hozzák meg.

Egyeztetést akarnak

Négypárti egyeztetést kezdeményezett az MDF elnöke. Dávid Ibolya szükségesnek tartja új nemzetpolitika kidolgozását. A parlament mondja ki: a határon túli magyarság a magyar nemzet elválaszthatatlan része.

Egyetértést kínálnak

A Fidesz szerint a kormány folytasson érdemi párbeszédet a határon túli magyar szervezetekkel. Németh Zsolt, a párt képviselője üdvözölte, hogy Szabadkán megalakult a Határon Túli Magyar Szervezetek Fóruma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!