Hírek

2005.01.22. 00:00

Öntöttvas csipkecsodák

Kályhák, öntöttvas kerekek, kokillák, harangok és apró csipkedíszek. A budai Ganz utcában szerényen meghúzódó múzeum valódi világszenzáció. Gyűjteménye párját ritkítja.

Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Kiszely Gyula nélkül nem csodálhatnánk ma meg a ritkaságokat
[/caption]

– Európában csak nekünk van ilyenünk – büszkélkedik Lengyelné Kiss Katalin, az Országos Műszaki Múzeum Öntödei Múzeumának igazgatója. Hozzáteszi, valóságos csoda, hogy az 1858-ban felhúzott épület épségben túlélte az idők viharait. Az, hogy ma itt gyűjtemény lehet, Kiszely Gyula érdeme. A nyolc esztendeje elhunyt lelkes szakember 1964 és 1969 között irányította a múzeum létrehozását, majd annak első igazgatója lett 1972-ig. A diósgyőri vasgyár hajdani kirendeltségvezetőjének emellett szerepe volt az ország első nagyolvasztójának, az újmassai hámornak a restaurálásában is.

– A kiállítás egyik legértékesebb darabja egy 1867-ben öntött Ganz-kerék – mondta érdeklődésünkre Huszics György műszaki vezető. A vasgörgő közel a százezredik példány. De akad az üzemcsarnokban harang, vasaló és kályha is bőséggel. Az öntöttvas falikarokról, a finom csipkékre hasonlító díszöntvényektől és a Ganz-gyár hajdani tanodájának csigalépcsőjéről pedig csak a legnagyobb elismerés hangján lehet szólni.

A külföldiek kedvelik, a magyarok alig ismerik

Az Öntödei Múzeumot évente mintegy tizenötezer látogató keresi fel. Ezek többsége külföldi, ugyanis a magyar közönség sajnos alig ismeri e gyűjteményt. A múzeum otthont ad egy ötezer kötetes könyvtárnak is. Itt egyetemisták és szakemberek kutatják az öntészet múltját. Az épületben jelenleg komoly munka folyik: egy mozgáskorlátozottak által is használható bejáratot alakítanak ki. Ennek köszönhetően tavasztól már kerekes székkel is végigjárható lesz a tárlat.

A budai Ganz utcában szerényen meghúzódó múzeum valódi világszenzáció. Gyűjteménye párját ritkítja. Lázin Miklós András -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!