Hírek

2005.01.13. 00:00

Nagy üzlet lett a kutyatenyésztés

Nagy pénzek vannak a fajtatiszta kutyák tenyésztésében. Mivel egyesek a nagy nyereségre hajtanak, így sok ideggyenge, emberre is támadó állat kerül a gazdákhoz.

Szakács Árpád

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A szeretet kiegyensúlyozottá teszi az állatot
[/caption]Egyre gyakrabban szerepelnek a híradásokban kutyatámadások. Tegnap Nyírbátorban egy járókelőt sebesített meg egy megvadult nagy testű állat. Néhány nappal korábban pedig egy parkban sétáló budapesti családra támadt egy falka, súlyos sérüléseket okozva a védekező apának. Szakemberek egybehangzó álláspontja szerint a kutyatámadások hátterében szinte minden esetben emberi mulasztás áll. Ugyanis sokan a reklámok után tesznek szert a házi kedvencre, és nem ellenőrzik, milyen igényei vannak a kiválasztott fajtának.

Egyes állatok megelégednek a szoba négy falával is, mások viszont nem bírják a bezártságot. Amennyiben a kutya nem tudja elviselni környezetét, bizonytalanná válhat az idegállapota, és a kedvencből máris szörnyeteg lesz. Másik ok, hogy egyesek harcra nevelik a kutyát, amelyet később már nem képesek féken tartani.

A kutyatámadások másik oka lehet az állatkereskedelemben kínálkozó üzleti lehetőség – avat be a további részletekbe Dombovári Edina tenyésztő. A szakmai körökben csak „szaporítóknak” nevezett tenyésztők arra törekednek, hogy több kutyát tudjanak eladni. Ennek hátránya, hogy hiányzik a fajtákon belüli vérfrissítés, ami  azzal is jár, hogy sok ideggyenge kutya kerül a gazdákhoz, ami sorozatos támadásokhoz vezet – teszi hozzá Dombovári.

A kutyaszaporításban nagy megrendelőknek számítanak az olasz kereskedők, akik egy hat hónapos kiskutyáért 60–100 ezer forintot fizetnek. Igaz, a szállítás minősége miatt sok állat elpusztul, de az ottani 250–300 ezer forintnak megfelelő összegért továbbadott állaton így is sokat nyernek. Érdekesség, hogy célpontjává váltunk a japán kereskedőknek is. Ők egyéves koruk  után vihetik be országukba az állatot.

Magyarországon nagyjából félmillió forint az a határ, amennyit még hajlandók kutyáért adni az állattartók. Mostanában divatba  jött a kínai meztelen kutya, de sokan vásárolnak francia és angol buldogot. Amíg az előbbi ára eléri az ötszázezres összeget, addig az utóbbiakból egy köze-pes fajtaválasztékot már 100–150 ezer forintért meg lehet vásárolni.

Kutyabarátok minisztériumi tüntetése

Tiltakozásként több ezer kutya fényképét adták át tegnap Németh Imre földművelésügyi miniszternek a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének szimpatizánsai. Kifogásolták, hogy a tárcavezető állami felügyelet létrehozására törekszik a 105 éves civil szervezet felett. Nagy István, a szervezet elnöke elmondta: a minisztérium ellen-kutyaszervezetet hozott létre, amellyel megpróbálják ellehetetleníteni a nagy múltra visszatekintő civil szerveződést. A tárcánál visszautasították a felvetéseket.

Kutyákra is lehet biztosítást kötni

A magyarországi biztosítók ajánlatai közül olyan különleges szolgáltatásokat is igénybe vehetünk, amelyek a kutyákra érvényesek. Az ember életbiztosításához hasonló rendszerben a megállapodás alapján részesülnek kártalanításban a gazdák. A tenyésztők ezzel kapcsolatban azt kifogásolják, hogy a társaságok a kutyát csak a vásárlási összeg értékéig biztosítják. A félmillióért vett kedvenc értéke azonban idővel akár három-négy millió forint is lehet.

Mit jelent a törzskönyvezés?

A kutyák törzskönyvezését a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete végzi. Ilyenkor négy generációra visszamenő származási lapot kap az állat gazdája. Évente 40 ezer kutyánál folyik ilyen eljárás. Mivel az állat árát jelentősen befolyásolja a törzskönyvezés, emiatt sokan hamisítással próbálkoznak. A csalások megelőzésére olyan svájci értékpapírt használnak, amelyet nem lehet hamisítani. Egy kutya törzskönyvezése átlagosan 2000 forintba kerül.

Drága mulatság a fajtiszta kedvenc tartása

Művelet Költség forintban

Első oltás (6 hetesen) 3000

Második oltás (8 hetesen) 3000

Oltás havonta (hatszor) 3000

Oltás (veszettség ellen) 3000

Féregtelenítés 1000

Kalcium 600

Táp (havonta 5 kg) 8000

Vitamin 1000

Az oltások ára klinikánként változik

a nagy nyereségre hajtanak, így sok ideggyenge, emberre is támadó állat kerül a gazdákhoz. Szakács Árpád -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!