Hírek

2005.01.08. 00:00

Most már körözik az apát

Mehmet Karcsikát júliusban csempészték ki az országból. Édesapja ellen tegnap nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

Nagy Eszter Dóra

Nyílt levélben kért segítséget gyermeke megtalálásához több minisztertől, nagykövettől és a miniszterelnöktől Türpüz Meh-met Karcsika (8) anyukája.
– Gyermekem visszakerülése érdekében ez idő szerint kétféle eljárás folyik. Azonban mindkettő olyan lassan és vontatottan, mintha nem egy ellopott kisgyermeket, hanem valamiféle értéktelen ingóságot keresnének – áll a dokumentumban. A kisfiút török édesapja fél éve egy másik gyerek útlevelével és egy házaspár segítségével vitte külföldre. Karcsikát Varga István néven juttatták el Törökországba. Röszkénél lépték át a határt. Azóta hivatalosan semmit nem tudni a gyermekről. Bogosné Pap Edina, a fiú anyukája lapunknak azt mondta: Karcsikát török magániskolába járathatják, mert ott nem kérnek iratokat.
A hatóságok az Interpol segítségével eltűntként keresik a kisfiút. Kovács Iván, a határőrség szóvivője lapunknak azt mondta: a határőrség nyomozott az embercsempészet miatt, az eljárás a végéhez közeledik. Javaslatot tettek a Szegedi Ügyészségi Nyomozóhivatalnak a körözés elrendelésére, emellett a gyermek és a hamis útlevél adatait Európa-szerte megküldték a társszerveknek. Az apa nemzetközi körözését tegnap rendelték el – tudtuk meg Bariné Tóth Évától, a Csongrád Megyei Főügyészség sajtószóvivőjétől. Ez azt jelenti, hogy a kisfiú rövid időn belül hazakerülhet. A török hatóságok eddig magyar megkeresés hiányában tehetetlenek voltak, hiába ment Törökországba az anya, és hiába tett feljelentést. Az apa letagadta előttük, hogy kivitte volna a gyermeket, a házkutatáson pedig semmit sem találtak. A harmincegy éves férfit most bűncselekmény miatt keresik. Ez azt jelenti, ha a kisfiú vele van, Karcsika a török hatóságok segítségével ismét anyukájához kerülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!