Hírek

2005.01.07. 00:00

Milliárdok közlekedésre

Kétszázötvenmilliárd forint támogatást kapott Magyarország Brüsszeltől. Budapest 193 milliárdot kap szennyvíztisztítóra és közlekedésfejlesztésre.

Rados Virág – Tóth Tímea

Hetvenkétmilliárd forintot adott az Európai Unió az M0-s körgyűrű keleti szakaszának megépítéséhez. Az összesen 114,6 milliárd forintos beruházás a tervek szerint 2007-re készül el
– mondta a Reggelnek Vajda Pál főpolgármester-helyettes. Az új út jelentősen tehermentesíti majd a fővárost és az agglomerációt. Budapesten most naponta hatszázezer autó fut az utakon és ötszázezer halad át. Az új M0-sal és a hozzá tartozó Duna-híddal számottevően csökken majd a forgalom.
Az M0-snak 2007-re a négyes számú főút és az M3-as autópálya közötti keleti része készül el. Ezen a szakaszon autópálya lesz sávbővítéssel. A gödöllői átkötő utat a következő fázisban építjük meg – tette hozzá Vajda Pál.
A vasúthálózat fejlesztésére 53,1 milliárd forintot ítélt meg hazánknak az Európai Unió.
Ezt a pénzt a Budapest–Cegléd–Szolnok–Lőkösháza közötti vasútvonal felújítására fordítják. Korszerű biztosító berendezéseket építenek ki és modernizálják az állomásépületeket. A munkálatok az év második felében kezdődnek és két évig tartanak.
A légiközlekedést segítő radarrendszer fejlesztésére várhatóan négymilliárd forintot kap Magyarország a következő hetekben. A pénzből korszerűsítik a ferihegyi irányítórendszert is.

Tiszta víz lesz

Kilencszázezer budapestit érint majd, ha 2009-ben üzembe helyezik a csepeli szennyvíztisztítót. A száznyolcvanhat- milliárd forintos beruházás értékének hatvanöt százalékát az Európai Unió adta. A különbözetet állami és fővárosi költségvetésből pótoljuk

– mondta Baráth Etele EU-ügyekért felelős tárca nélküli miniszter. Így nyolcvanhat százalékos arányban tudják majd Budapest szennyvizét

biológiailag megtisztítani. A mutató jelenleg 50 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!