Hírek

2005.01.10. 05:16

Mérsékelt befutót várnak

Először választottak 1996 óta vasárnap a palesztin területeken elnököt, a novemberben elhunyt Jasszer Arafat utódját.

Gyulay Zoltán

Izraelben és a környező országokban megnyilvánuló feszült figyelem közepette zajlott le vasárnap Ciszjordániában és a Gázai övezetben az elnökválasztás. Az izraeli hadsereg erre az időre átmenetileg kivonult a palesztin városokból. Kelet-Jeruzsálemben a kezdeti zavarok után személyi igazolvánnyal az izraeli postahivatalokban lehetett voksolni, azoknak is, akik korábban nem iratkoztak fel a palesztin választási névjegyzékbe. Nemzetközi megfigyelők szerint különösebb rendzavarás nem történt, de a Gázai övezet déli részén, Hán Júniszban izraeli katonák tüzet nyitottak az egyik választóhelyiség közelében – sérülés azonban nem történt.

Mahmúd Abbász a palesztinai Felszabadítási Szervezet vezetője, korábbi mérsékelt miniszterelnök – aki a legesélyesebb a választáson – meggyőződését fejezte ki, hogy „a palesztin nép a demokrácia irányába mozdul el”. Mahmúd Abbász az intifádánaka, a palesztinok szent háborújának ellenzője. Korábbi nyilatkozatai szerint ismét fel kívánja venni a béketárgyalásokat Izraellel. Megfigyelők szerint neki kell kivezetnie népét abból a zsákutcából, amelybe Jasszer Arafat kormányozta.

Abbász a szavazatát Arafat korábbi főhadiszállásán Rámalláhban adta le, ekkor nyilatkozta, hogy különösen fontos a részvételi arány. A több mint ezer körzetben leadott szavazatok arányáról azonban a kora esti órákig nem érkezett jelentés. A választásra jogosultak száma egymillió-nyolcszázezer. A 69 éves Abbász mellett az öt kihívó közül Musztafa Barguti emberjogi védő futhat be a második helyen.

Száeb Erakat miniszter, a palesztin főtárgyaló a választást Izrael számára szóló üzenetként jellemezte. „Elég a megszállásból. Nem vagyunk kevésbé demokratikusabbak, mint ti. Békés eszközökkel küzdünk a függetlenségért és a szabadságért” – mondta. Ahmed Korei, palesztin miniszterelnök is megerősítette népe kívánságát egy demokratikus állam létrehozásáról. „A választás világos és őszinte üzenet az egész világnak, hogy a palesztinok óhajtják a békét” – jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!