Hírek

2005.01.08. 00:00

Megszépül az Erzsébet tér

Konferenciaterem és kávézó is helyet kapna az Erzsébet téri volt buszpályaudvar épületében. A leendő Magyar Design Központ alapkőletételét májusra tervezik.

Vultur Csaba

[caption id="" align="alignleft" width="301"] A buszpályaudvar egykori főépülete. A berendezési tárgyakat ipari műemlékké nyilvánították.
[/caption]Az épületet évekkel ezelőtt lezárták. A Reggel munkatársai és építészek kedvéért nyitották ki néhány órára. A volt buszpályaudvar épületében belül mintha megállt volna az idő. A földszinti váróban még leolvashatók az úti célok a jegypénztárak ablakain. Itt vannak még a padok, amelyeken a várakozók ültek. Ezeket, hasonlóan több más berendezési tárgyhoz, ipari műemlékké nyilvánították.
Az emeleti irodák egyikében szétdobált prospektusok, hivatalos levelek. A főnöki szobában padlószőnyeg növeli a luxust, de az ablakok egyike-másika már berepedt, a plafon is beázik.
A kíváncsi építészekkel együtt felmegyünk az egykori kocsiállások fölé, amely átjárást biztosít a József Attila utcai oldalon álló épület felé. Itt még működik egy utazási iroda. Dolgozói meg is lepődnek érkezésünkön, de mégis körbevezetnek. Tudják, innen lassan költözniük kell. Talán épp a főnök asztala helyén lesz a majdani kávézó pultja.

Nem szabad megbontani a szerkezetet

Nehézséget jelent a tervezés során, hogy a szerkezetet nem szabad megbontani – mondta Siffel Gábor építész. – Az épületek most zsúfoltak, túl sok kis helyiségre osztották őket, ezen változtatnék. Jó a kilátás

az emeletről, ezzel is számolni kell. A helyiségeknek új funkciót adunk. Az épületrészeket összekötő terasz kihasználására is több lehetőség kínálkozik.

Mi lesz a múzeumban?

A magyar formatervezőknek, a magyar formatervezési kultúrának ez lesz a központja, amely alkalmas kiállítások rendezésére is. A központ arra is lehetőséget ad, hogy bemutatkozhassanak azok a kis- vagy középvállalkozók, akik ezzel a területtel foglalkoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!