Hírek

2005.01.11. 06:44

Mágikus mezszámok

A sportolók néha igazán babonásak, és ennek jelét is adják. Vadabbnál vadabb mezszámokat választva maguknak.

Hegyi Áron

Hajdanán a kapus hátán az 1-es virított, a többiek pedig posztjuknak megfelelően 2-től 11-ig kaphattak számot. A jól működő rendszer a 90-es években kezdett felborulni, amikor a FIFA engedélyezte, hogy a klubok játékosai bármilyen kétjegyű számot viseljenek a hátukon.

A válogatottaknál azonban továbbra sincs szabadság, a világversenyekre nevezett játékosok mezszámai 1-től 23-ig kerülnek kiosztásra. Az argentin szövetség ezért nem vonultathatta vissza Diego Maradona 10-es mezét, mert akkor a dél-amerikai válogatottban nem szerepelt volna játékos ezzel a számmal. Számtalan világsztár ragaszkodik a maga számához.
David Beckham még a Manchester United játékosaként választotta a klub francia sztárja, Eric Cantona által viselt 7-est.

A szám római változatát még a jobb alkarjára is rátetováltatta. Aztán továbbállt Madridba, ahol a 23-as mellett tette le a garast, mondván, világéletében felnézett Michael Jordanre, aki ezzel a számmal játszotta végig sikerekben gazdag pályafutását.

A világ legdrágább kapusa, az olasz Gianluigi Buffon 88-as mezben kezdte pályafutását Pármában, ami miatt sok támadás érte. Az ábécé 8. betűje ugyanis a H, így a 88-as számot elősze-rettel használják a neonácik a „Heil, Hitler!” köszöntés helyett. Buffon azonban más magyarázattal szolgált. A 88-asban lévő négy karika egy olasz közmondást rejt, miszerint „az erős férfinak dupla a férfiassága.

Tőzsérnek az anyukája is segített a választásban

Tőzsér Dániel édesanyja egy számmisztikus segítségét kérte, hogy megtalálja fia számára az ideális mezszámot. A fiatal játékosnak a 88-ast ajánlotta. Tököli Attila idehaza 55-ös mezben játszott: mindkét lánya 5-én született.

A fradista Balog Zoltán 77-es számának szomorú története van. A védő kezdetben a 2-est viselte, ám Simon Tibor tragikus ha-lála után az FTC visszavonultatta a számot. Balog ekkor választotta a születési évét jelző 77-est. Az újpesti Simek Péter még a Vasas játékosaként, Christian Vieri előtt tisztelegve választotta a 32-est, majd vitte magával a számát a Megyeri útra. A debreceni Böőr Zoltán – hasonlóan a chilei Zamoranóhoz – 81-es, de tulajdonképpen 8+1-es. A korábban kilences mezben játszó középpályás eredeti mezét átengedte a csapathoz visszatérő barátjának, Sándor Tamásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!