Hírek

2005.01.21. 00:00

Kulcsot kapnak a rendőrök

A fél éve működő lakótelepi rendőrséget továbbfejleszti a BRFK. Nyáron a XVIII. kerületi Alacskán és a XV. kerületi Újpalota lakótelepén is megjelennek a panelzsaruk.

Nagy Eszter Dóra

A lakótelepi rendőrséget tavaly nyáron hozták létre. Akkor négy lakótelepen, a kelenvölgyi, a káposztásmegyeri, a békásmegyeri és a Gyöngyösi úti társasházak környékén kezdték meg munkájukat a járőrök. Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány lapunknak azt mondta, több közös képviselő még a lépcsőházi kulcsok másolatát is odaadta a rendőröknek. Így a lépcsőházakba is be tudnak menni ellenőrizni.

Lamperth Mónika belügyminiszter bejelentette: júliustól újabb két lakótelepi rendőrséget hoznak létre. A 20-20 fős csoportok Újpalotán, illetve Alacskán vigyázzák majd a rendet. Lam-perth Mónika arra utasította Gergényi Pétert, hogy dolgozzon ki egy hároméves tervet arra, hogyan fejleszthetnék tovább a rendszert. Úgy tudjuk, évente két-két lakótelepi rendőrcsoportot hoznának létre. Az erről szóló terv várhatóan áprilisra elkészül. Kispest polgármestere például kérte a belügyminisztertől, hogy az ő kerületükben is hozzanak létre ilyen egységet.

Létrejöhet a városőrség

Lamperth Mónika szerint kétévente felmerül, hogy a rendőrkapitányságok kerüljenek át önkormányzati kézbe, ám a belügyminiszter jelenleg nem támogatja ezt az elképzelést.

A városőrség létrehozását azonban már nem utasítja el. Arról nem beszélt, mit ért ez alatt. Lengyelországban a városőrség az önkormányzati rendőrséget jelenti. A tervek kidolgozására külön csoportot állítottak fel a minisztériumban.

Kiss János (34) orvos

Nem sok rendőrrel találkozom a környéken, inkább polgárőrökkel. De szükség van rájuk. Az iskolák környékén, játszótereknél kellene járőrözniük. A XV. kerületi rendőrőrshöz közel lakom, itt jó a közbiztonság.

Ősi Levente (25) raktáros

Nem szeretem az itteni rendőröket, mert sosem akkor jönnek, amikor szükséges. Egy az őrs mögötti sörözőbe járunk, ott havonta van összetűzés. Kihívjuk a rendőröket, de mire odaérnek, már eltűnnek a balhésok.

a XVIII. kerületi Alacskán és a XV. kerületi Újpalota lakótelepén is megjelennek a panelzsaruk. Nagy Eszter Dóra -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!