Hírek

2005.01.07. 04:52

Kettéhasítanák Budapestet Horn Gáborék

Két Budapestet hozna létre a fővárosi SZDSZ. Hét külső kerület önállósodna, a többi közös irányítást kapna. A szocialisták szerint inkább egységes városvezetésre lenne szükség.

Zsidai Péter

Az SZDSZ leválasztaná a fővárosról a pesti peremkerületeket. Ezzel a merész elképzeléssel állt elő Horn Gábor, a párt országgyűlési képviselője. A IV., XV., XVI.,  XX., XXI., XXIII. kerület önállóan folytathatná tovább létezését, ahogyan 1950 előtt tette.

A Reggel kérdésére Horn kifejtette: Budapest egyben maradna, de a külső városrészek önállóan működnének. A kijelölt vonalon belül maradt kerületek képeznék Kis-Budapestet. Ez lenne az úgynevezett City. Az ebbe tartozó kerületek viszont elvesztenék önállóságukat, egységes irányítás alá kerülnének. Kerületi polgármesterek helyett elöljárók lennének, közös költségvetésből gazdálkodnának, a kerületiek helyett csak egy közös testület lenne.

Kérdésünkre Horn azt mondta, a változás elsősorban a lakók érdeke. A képviselő szerint az egységes irányításnak köszönhetően egységes parkolási, egységes lakbérrendszer működhetne. Az új városigazgatással végleg megszüntetnék a kerületek és a főváros közötti hatáskörvitákat. Arra a kérdésünkre, hogy a XXII., XIX., XVII., X. kerület miért nem került a vonalon kívülre, nem tudott egyértelmű választ adni. Horn szerint a politikusoknak ezután le kell ülniük és közösen meghúzniuk a határt.

Gy. Németh Erzsébet a politikai uborkaszezon termékének tartja az SZDSZ javaslatát. A fővárosi MSZP frakcióvezetője szerint nem lehet hétszázezer embert leválasztani a fővárosról. Ha igen, ezeknek a kerületeknek önállóan kellene pályázniuk az EU által támogatott panelfelújítási, csatornázási programra is. A megoldást az egységes város irányításban, a feladatok, hatáskörök újragondolásában látja.

A forrásmegosztás milliárdjai vannak a háttérben

A Reggel úgy értesült, az ötlet időzítésének köze lehet a forrásmegosztási vitához, amelyben a fővárosnak végül engednie kellett. A központilag beszedett adókat úgy osztotta vissza a városháza, hogy tíz kerülettől több mint kétmilliárd forintot vont le.

Az MSZP-vezetésű Rákospalotával az élen a vesztes kerületek nyomást gyakoroltak Demszky Gáborra, aki végül még a számolást végző Atkári Jánost is lefokozta. A városháza a részvényvásárlásra szánt kétmilliárdjából fizette vissza a pénzt a kerületeknek. A lecsatolni kívánt hét kerület összesen másfél milliárd forintot kapott a forrásmegosztás során. A tét tehát számukra nagy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!