Hírek

2005.01.24. 00:00

Kastélyba zárt gyógyforrás

A francia turisták kastélynak nézik az egykori népfürdőt. A magyarok többsége a gyógyulás lehetőségét látja a Széchenyi Gyógyfürdőben.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="209"] Az 1,7 méter mély, 26 fokos úszómedencében egész nap nagy a nyüzsgés
[/caption]A csontig hatoló hidegben szinte teljesen meztelen emberek szaladoznak. Néhányan egyébként is irigylésre méltó árnyalatú bőrüket süttetik a téli napon. A legtöbben azonban a fehéren gőzölgő vízben áztatják testüket. Mások órákon keresztül csak az ujjaikat mozgatják a vízből kimagasló sakktáblán. Csak akkor szakadnak el a játéktól pár pillanatra, ha egy turista le akarja fényképezni a szórakozásukat.

A 38 fokos medence szomszédságában a mozgásra vágyók ússzák a hosszokat. Színes úszósapkáktól pompázik a tükörsima víz. Aki az élményeket szereti, az a leghátsó medencét választja, itt sodrófolyosót, derék- és nyakzuhanyt rejt a víz. Az eklektikus stílusú épület kívülről árkádos teraszával, boltíves ablakaival nyűgözi le az egyszerű szemlélőt. Az épületen belül társas, kötényes termálfürdő-medencéi, szárazlég- és nedvesgőzkamrák valamint tisztító szaunák várják a pihenni vágyókat. Külön meglepetést okoznak a folyton megújuló részlegek. A felújítás 1998-ban kezdődött és várhatóan még sokáig tart. A külső homlokzat, a rézkupolák, a szobrok mind megszépültek.

Ízületi bántalmakra jó

A fürdő vizét az 1938-ban átadott Szent István-kút biztosítja. Ez nátriumot is tartalmazó kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos, szulfátos hévíz. Elsősorban ízületi, mozgásszervi betegségekre, végtagi keringési zavarokra javasolt.

Ez a Széchenyi

Budapest, Állatkerti krt. 11.

Megközelíthető: a 72-es trolibusszal, 1-es villamossal, Millenniumi Földalatti Vasúttal

Nyitva: Hétfő–Péntek: 6–19 óra, Szombat–Vasárnap: 6–19 óra

Belépő: 1900 forint, két órán belüli távozáskor 1100 forint

Kezdetben népfürdőként működött

A 92 éves Széchenyi Európa egyik legnagyobb komplexuma, Pest első gyógyfürdője. Zsigmondy Vilmos bányamérnök kezdeményezésére 1870-ben kezdtek itt mélyfúrásokat. Végül 1913-ban Czigler Győző tervei alapján épült fel a Széchenyi Gyógyfürdő, mely 1927-ben női és férfi népfürdő osztállyal és strandfürdővel bővült. Az 1960-as évek közepén alakították ki a társas, fürdőruhás termálosztályt és a nappali kórházat. 1999-ben szűrő-forgató berendezéssel látták el az uszoda medencéit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!