Hírek

2005.01.15. 09:11

Jégre termett sportok

Adva van három sportág, amelyekben csak a jég a közös. A Red Bull csinált belőlük egy negyediket. A Crashed Ice-t már ötödik éve rendezik meg sikerrel.

Hegyi Áron

Január 15-én Prága történelmi belvárosában, egy történelminek a legkevésbé sem nevezhető sportág versenyét rendezik meg. A bob, a jégkorong és a gyorskorcsolya jegyeit magán viselő, idén ötéves sport legalább olyan látványos, amilyen veszélyes.

Az osztrák energiaital-gyártó cég két, élénk fantáziával megáldott munkatársa 2001-ben jutott arra az elhatározásra, hogy ideje lenne egy új, látványos, az új évezrednek megfelelő sportágat kitalálni. A lényeg: egy akadályokkal nehezített jégcsatornában négy, teljes hoki felszerelésbe öltözött korcsolyázó küzd a győzelemért. Az nyer, aki a leggyorsabb, legügyesebb, és 60-70 kilométeres sebességnél a legjobban tud reagálni a váratlan kihívásokra. Tudniillik a versenyző hiába ismeri a pályát, elég egy apró megingás, egy kis lökés az ellenfelektől, és máris módosítani kell a száguldás vonalát.

Az osztrákok nem nagyon szoktak melléfogni, nem meglepetés hát, hogy ez a vállalkozásuk is bejött.  Először 2001-ben Stockholmban építették fel a bobpályára hasonlító csatornát. A következő esztendőben hazavitték a versenyt, s Klagenfurtban lehetett száguldani. Rá egy évre pedig az amerikai hoki otthona, Minnesota állam (egész pontosan Duluth) volt a helyszín. Tavaly már két eseményt rendeztek: egyet az amerikai iparvárosban, a másikat pedig Moszkvában.

Az orosz fővárosban kapcsolódtak be a magyar korikrosszosok is, a görkorcsolyázó Nicsovics Pál és a válogatott jégkorongozó, Sándor Szilárd. Utóbbi óriási meglepetésre bejutott a négyes döntőbe, és csak rutintalanságának köszönheti, hogy nem végzett a dobogón.

Kapcsolódó anyagok:

http://www.nhl.com/

http://www.hockeydb.com/

http://www.icehockey.hu/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!