Hírek

2005.01.07. 00:00

Itthon sodorta el az ár a bangkoki nagykövetet

Leváltották a thaiföldi magyar nagykövetet, miután kiderült: az ázsiai katasztrófa hírére sem szakította meg szabadságát, nem utazott azonnal a térségbe.

Szakács Árpád

[caption id="" align="alignleft" width="305"] A katasztrófa hírére sem szakította meg szabadságát a thaiföldi magyar nagykövet
[/caption]Somogyi Ferenc külügyminiszter Gyurcsány Ferenc kormányfő utasítására tegnap visszahívta Vándor Jánost, hazánk thaiföldi nagykövetét, amiért a misszióvezető a szökőár idején itthon töltötte szabadságát. – A vizsgálatok megerősítették, hogy Vándor a délkelet-ázsiai katasztrófa idején nem hivatalos célból Magyarországon tartózkodott – nyilatkozta Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivője. A sajtóhírek után Németh Zsolt, a Fidesz külügyi vezetője Vándor azonnali felelősségre vonását szorgalmazta. Szerinte a nagykövet sem szakmailag, sem erkölcsileg nem méltó a poszt betöltésére, mivel nem utazott azonnal a helyszínre.
Vándor János a közszolgálati rádióban hazai gyógykezelésével indokolta távolmaradását. Hozzátette: amíg az országban tartózkodott, szinte mindennap járt a Külügyminisztériumban, ahol nem érezte, hogy bárki is neheztelne rá, amiért nincs állomáshelyén. Ezek után kérdéses, miért nem tűnt fel senkinek a Külügyminisztériumban naponta megjelenő nagykövet. Ezzel kapcsolatban Polgár Viktor azt mondta: a tárcavezetőnek nem volt tudomása arról, hogy a katasztrófa sújtotta övezet magyar misszióvezetője bejár a minisztériumba, mivel akkor éppen ő is szabadságon volt.

Beosztott diplomatákra bízták Vándor feladatait

Vándor János január 5-én, tíz nappal a délkelet-ázsiai szökőár után tért vissza bangkoki állomáshelyére. A misszióvezető december 24-én este érkezett Magyarországra, de szabadságát a december 26-i szökőár hírére sem szakította meg. Távollétében a thaiföldi követség két beosztott diplomatája foglalkozott azoknak a magyar turistáknak az ügyével, akikről nem rendelkeztek pontos adatokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!