Hírek

2005.01.15. 00:00

Hírsáv

BAMA

A kultúra fontos közösségteremtő erő
A kultúra az egyik meghatározó közösségteremtő- és megtartó tényező a kisközségekben. Támogatása az agrár- és vidékfejlesztés szerves része kell hogy legyen – jelentette ki Hiller István kultuszminiszter a zalai közgyűjteményi vezetők fórumán Keszthelyen. A tárca egyik legfontosabb feladatának „a kulturális értékekhez való hozzáférés esélykülönbségeinek csökkentését” tartja.

Nem adóztatják az utazási költségtérítést
Jegyzetírónk tegnap téves értesülésből indult ki, amikor az utazási költségtérítéssel foglalkozott. Az állam – állításával ellentétben – csak abban az esetben adóztatja meg az utazási költségtérítést, ha a dolgozó nem ad le bérletet. Ha tehát a munkavállaló bérlet vagy jegy leadásával elszámol a munkába járás költségeivel, az összeg 80-100 százalékát kifizetik részére. A hiba miatt olvasóink elnézését kérjük. (áz)

Elismeréseket adtak át a mentőcsoportnak
Bátorság Érdemjelet adományozott Lamperth Mónika belügyminiszter a délkelet-ázsiai katasztrófa következményeinek felszámolásában részt vett orvosi mentőcsoport és civil szervezetek tagjainak. A mentőcsapat tagjai december 28. és január 7. között dolgoztak a sérültek ellátásán. Az ünnepségen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is részt vett. (sb)

Legyen versenyképes, erős a gazdaság
Magyarországon a gazdaságpolitika központja a magyar kormány – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc tegnap a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban (GKM). Elmondta, a gazdaságpolitika alakításának két egyenrangú és erőteljes szereplője van a kormányon belül: a Pénzügyminisztérium és a GKM. A cél egy erős, versenyképes, biztonságos, kiszámítható gazdaság kialakítása. (sb)

Időnként felül kell vizsgálni az alkotmányt
Petrétei József igazságügy-miniszter szerint időnként felül kell vizsgálni az alkotmány szövegét. Akkor is „döntési helyzetbe kell hozni” az országgyűlési képviselőket, „ha nincs politikai esély arra, hogy megegyezésre jussanak” az alkotmányt illetően. Az alkotmányos berendezkedés stabil, de időről időre a változó
körülményekhez kell alakítani. (sb)

Csurka nemzet elleni támadással vádol
A kormány egyházellenes politikája része a nemzet elleni támadásnak
– jelentette ki tegnap Budapesten a MIÉP elnöke, Csurka István. Az ütközet fő terepének a december 5-i népszavazást tartotta. Ezen, mint ismert, az egyik kérdés az egyházak által is támogatott kettős állampolgárságról szólt. A párt Köztársaság téri tüntetésén mintegy száz-százötven szimpatizáns vett részt. (sb)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!