Hírek

2005.01.04. 06:08

Hajszálnyira voltunk egy pusztító háborútól

BAMA

Egy bemutatás előtt álló francia film feltárja, mi vezetett az orosz tengeralattjáró négy és fél éve történt tragédiájához. A legkorszerűbb orosz hadieszközt amerikai torpedó sülylyesztette el 2000 augusztusában – állítják többéves kutatás után francia újságírók. Oknyomozó riportjuk alapján film készült; a La Stampa című olasz lap munkatársának sikerült megnéznie a bemutató előtt. A történet valóságos krimi.

A végzetes hadgyakorlat célja elsősorban egy orosz csodafegyver bemutatása volt kínai szakértők előtt. A Kurszkot ugyanis Skval elnevezésű torpedókkal szerelték fel, amelyek a víz alatt 500 kilométeres sebességgel képesek száguldani. Az amerikaiak egyik kémüktől tudtak az újdonságról, és két tengeralattjárójuk a közelben ólálkodott. Nem lehet tudni, hogy szándékosan vagy – a rakétaindításokra reagálva – magától történt-e, egy amerikai torpedó beélesedett és meglékelte a Kurszk oldalát.

A tengeralattjáró 118 fős személyzettel a fedélzetén a százhét méteres mélybe süllyedt. Az oroszok válaszcsapáson gondolkodtak, de az utolsó pillanatban a két vezető forródróton megegyezett egymással. A titokra úgy derült fény, hogy valaki Nyugaton felfigyelt a Pravda egyik internetes hírére, amelyet gyorsan levettek a honlapról. Az akkori hírből készült most a film.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!