Hírek

2005.01.17. 00:00

Gyorsítani akar az unió

Róka Zsuzsa, Brüsszel

Szigorú, de méltányos pénzügyi politika, továbbá hamvaiból föltámadó közösségi fejlesztési program, végül új korszakba lépő unióbővités – ezek a következő hat hónap céljai. Nem volt nehéz ezekre áldását adnia az Európai Parlamentnek. A 732 képviselő különös figyelmet szentel az úgynevezett Lisszaboni Program újjáélesztésére tett luxemburgi ígéretnek. Merthogy be kell vallani: öt évvel meghirdetése után nem sokra jutott az Európai Unió abban a törekvésében, hogy évtizedünk végére beérje az Egyesült Államokat.

A 11. unióelnökségüket betöltő luxemburgiak most azt mondják: összepontosítsa erőit az unió. Egyebek között kutatás-fejlesztésre, valamint a foglalkoztatási és a szociálpolitika megújítására. Vagyis olyan dolgokra, amelyekben Magyarország látványosan lemarad, nem csak a huszonötökön, de az új tizeken belül is.

Magyarországot, valamint közvetlen szomszédait, így a kisebbségi magyar közösségeket érinti, hogy a román és a bulgár csatlakozási szerződés áprilisi aláírásával a luxemburgiak lezártnak mondják ki az unióbővítés eddigi körét. Ugyanakkor elkezdődik az új kör a horvát csatlakozási tárgyalások március 17-i megnyitásával, ami egyúttal Magyarország számára sajátos gazdasági és politikai távlatokat is megnyit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!