Hírek

2005.01.17. 07:13

Felszállásra készen áll az Óriásmadár

Kedden Toulouse-ban kigördül a hangárból a világ eddigi legnagyobb személyszállító repülőgépe, az Óriásmadárnak becézett Airbus A380.

Gyulay Zoltán

Összesen tizenkétmilliárd dollárba (mintegy 2220 milliárd forintba) került a négy európai ország évekig tartó, közös fejlesztése.
Az Airbus A380-as közel áll ahhoz, hogy a légiflották zászlóshajójává váljék. Eddig összesen száznegyvenkilenc megrendelést adtak le rá. Kétszázötven eladott példány esetén már nyereséges lehet a négy európai országot összefogó vállalkozás.

Az Óriásmadár ötszázötven-nyolcszáz utas befogadására alkalmas. Méretéhez képest halk. Fogyasztása száz utaskilométeren alig haladja meg a három litert, miközben a Jumbo csaknem négyet is fölzabál. A gép 283 millió dolláros ára magasabb, mint a Boeing 198 milliója. Mégis megéri a csere.

A mérnökök csúcstechnológiájú, alumínium üvegszálas „szendvicset” alkottak, amely szinte minden szempontból környezetbarát. Az alkatrészek nagy része újrahasznosított anyagból készült, illetve újrahasznosítható. Ráadásul a légibuszban minden utasra negyvenkilenc százalékkal több hely jut a szokásosnál.

A szakemberek megegyeznek abban, hogy a következő húsz évben az Airbus A380-as lesz a hosszú távú polgári légi közlekedés meghatározó típusa. Arra számítanak, hogy a világ tizenhétezres légiflottájának negyedét fogja kiváltani. Becslések szerint 2010-ig a világ hatvan repülőtere lesz képes a fogadására.

Gyulay Zoltán -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!