Hírek

2005.01.04. 00:00

Felelni kell a pénzmosásért

A pénzmosási ügy két gyanúsítottja, egy szír és egy magyar férfi más ügyben Molnár Csaba vádlott-társa. Perük hivatalos személy által elkövetett vesztegetés vádjával holnap folytatódik.

Szemán László

A tervek szerint még januárban vádemelési javaslattal átadja
a BRFK gazdaságvédelmi osztálya a szír pénzváltók ellen indult pénzmosási ügyet. A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) még 2003. december 9-én jelentett fel pénzmosás gyanúja miatt két szír és egy magyar állampolgárt a Fővárosi Főügyészségen.
Az NBH állítólag egy teljesen más ügyben folytatott operatív akció során bukkant a gyanús jelekre.
A BRFK sajtóosztályának akkori közleménye szerint a két szír Bassam T. (45) és Ghassan A. (31), a magyar pedig D. Zoltán (34). Valamennyien bejegyzett pénzváltó céget működtetnek.
A gyanú szerint 2002 novembere óta több milliárd forintnyi valutát váltottak be törvénytelenül, a pénzt cégeiken keresztül mosták tisztára. Rajtuk kívül még nyolc magyart is meggyanúsítottak.
Az elkövetési érték hónapról hónapra csökkent. Előbb 480 millió forintra, amiből mára már csak nyolcvanmillió maradt. A rendőrség szerint ennyiről tudják bizonyítani, hogy bűncselekményből származott és tisztára mosták.
A gazdaságvédelmi osztály vezetője, Péntek József alezredes szerint érthető az eltérés a valutaátváltás és a pénzmosás elkövetési értéke között.
– Két különböző számról van szó, hiszen a gyanúsítottak engedéllyel rendelkeztek pénzváltásra, azaz a váltások egy részét törvényesen végezték – mondta Péntek. Valamennyi gyanúsított szabadlábon védekezik.

A per mellett újabb vizsgálat Molnár Csaba ellen

Szerdán ismét bíróság elé áll a K&H-ügy főszereplője, Kulcsár Attila elfogásában közreműködő Molnár Csaba. Ebben az ügyben az ORFK pénzmosási alosztályának volt vezetőjét, valamint D. Zoltánt és Bassam T.-t vesztegetéssel vádolják. Utóbbiak a vád szerint összesen nyolcezer forintnyi ajándékkal, karkötővel, ceruzatartóval, arab süteménnyel ajándékozták meg Molnárt. Az alezredes ezért cserébe hivatali kötelességét megszegve jogtalan előnyökhöz juttatta őt. Molnárt októberben helyezték rendelkezési állományba, amikor Kulcsár Attila okirat-hamisítással vádolta meg. Kulcsár szerint Molnár visszadátumozta a Pannonplast-ügyben a nyomozást megtagadó határozatot. Az alezredes szerint az álbróker így állt bosszút rajta.

és egy magyar férfi más ügyben Molnár Csaba vádlott-társa. Perük hivatalos személy által elkövetett vesztegetés vádjával holnap folytatódik. Szemán László -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!