Hírek

2005.01.18. 08:41

Februártól fizetünk többet

Februártól a műszaki és háztartási gépek gyártói és forgalmazói környezetvédelmi termékdíj fizetésére kötelezettek. Mindez a termékek áraira is hat.

Bán Károly

Egy 50 kiló súlyú háztartási gép  februártól akár 4 ezer forinttal is drágább lehet, hisz a környezetvédelmi termékdíjakat a gyártó és a kereskedő magától értetődően beépíti az árba. Márpedig egy háztartási gépért kilogrammonként legkevesebb 83 forint termékdíjat kell fizetni a költségvetésnek. Ezt végsősoron a gyártók és a terméket külföldről behozó forgalmazók a fogyasztóval fizettetik meg. Azok a gyártók azonban, amelyek visszagyűjtik és újrahasznosítják az általuk piacra dobott háztartási és elektronikus gépek bizonyos, rendeletben előírt százalékát, mentesülnek a termékdíj fizetése alól. Hűtőberendezéseknél ez az arány csak 30 százalék, de például az akkumulátoroknál 95 százalék.
A piaci verseny arra készteti a gyártókat, hogy az elektronikai eszközöket visszavegyék, mert ebben az esetben csupán hulladékkezelési díjat kell fizetniük, amely legfeljebb harmada-negyede lesz a termékdíjnak. A papírkönnyű  mobiltelefon-készülékek termékdíja a tízszerese például a szórakoztató elektronikai termékek környezetvédelmi díjának, ezért a legnagyobb hazai forgalmazó, a Nokia is újrahasznosításra törekszik. Az Albacomp, a legnagyobb hazai számítógép-öszszeszerelő vállalkozás is partnert keres, kivel gyűjtse be termékeit.  Ma még nem lehet pontosan megmondani, hogy a hulladékkezelési díj mennyire drágítja meg a fogyasztói árakat.

Jogszabály készül az ősrégi hulladékokról

Várhatóan augusztusban új jogszabály jelenik meg, amely a matuzsálemi korban lévő háztartási gépek begyűjtését szolgálja – tudta meg a Reggel Vámos Györgytől (50), a Magyar Kereskedelmi Szövetség főtitkárától. A történelmi hulladékok – ahogyan ezt a szakmában nevezik – begyűjtésére ugyanis ma még nincs szabály, s a háztartásokban rengeteg 20-30 éves gép és berendezés található, amelyek szintén nagyon szennyezik a környezetet.

Termékdíjtételek

Termékek Díj (Ft/kg)

Háztartási gépek 83

Számítógépek 90

Szórakoztató elektronikai cikkek 100

Barkácsgépek, szerszámok 83

Rádiótelefon-készülékek 1000

Forrás: Világgazdaság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!