Hírek

2005.01.12. 00:00

Építészeti központ lehet a Divatcsarnokból

Tóth Tímea

Az építészet csarnokává szeretnék varázsolni a most üresen kongó Divatcsarnokot. Az Andrássy úti épületet az állam négy évvel ezelőtt vásárolta meg 1,75 milliárd forintért. Eddig azonban semmi sem történt a legendás Párizsi Nagyáruházzal. Az intézményt felügyelő Kulturális Örökségvédelmi Hivatal most másfél milliárd forintra pályázott az Európai Uniónál elképzelései megvalósítására.
– Egy XXI. századi építészeti múzeumot alakítanánk ki, fotókkal, modellekkel. Továbbá az épület a kortárs építészet szakmai szervezeteinek székhelye lenne. Egy étterem és számos szolgáltató funkció is helyet kaphatna itt. A tetőn pedig újra megnyitnánk a száz évvel ezelőtt működött korcsolyapályát – sorolja a terveket Varga Kálmán. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal igazgatója bízik a pályázat sikerében, hiszen azt Baráth Etele, az európai uniós ügyekért felelős miniszter is támogatja. Hiller István, a kulturális tárca vezetője attól tette függővé az épület értékesítését, hogy sikerül-e pénzt szerezni az átalakításához. Brüsszel februárban dönt az ügyben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!