Hírek

2005.01.17. 06:57

Duplán fizetett illeték

Az illetékbélyeggel ellátva beadott kérelmeket befogadja az adóhivatal, elindítja az eljárást, ám utána visszajuttatja azokat. A legtöbb illetéket január 1-jétől csak számlára lehet leróni. Az ügyfeleknek újból fizetniük kell, a bélyeg árát pedig visszaigényelhetik.

Teszler Vendel

Az Országgyűlés tavaly év végén módosította az illetéktörvényt. Sokan nem értesültek a változásokról és január 1-je után is illetékbélyeggel ellátott iratokat nyújtottak be a hivatalokhoz. Az okmányirodák esetében ez nem jelent gondot. Számukra a törvény március 31-ig átmeneti időszakot biztosít. Az autó-, jogosítvány-, igazolvány- és útlevélügyeiket intézők jelenleg is szinte csak okmánybélyeg formájában róják le az illetéket.

A legtöbb adóügyben viszont erre nincs már többé lehetőség. Néhányan meglepődtek, amikor felszólították őket, hogy mielőbb fizessék be újból az illetéket, ezúttal számlán. Legnagyobb számban a fellebbezési, fizetéskönnyítési és adómérséklés iránti kérelmek és adóigazolások érintettek. (A felügyeleti intézkedés iránti kérelem és a másolat továbbra is beadható illetékbélyeggel.)

– Az eljárások a helytelen fizetési mód miatt nem szenvedhetnek késedelmet. Ha valaki tévesen illetékbélyegben rótta le kötelezettségét, azt tájékoztatjuk  a változásokról. Közben folyamatosan dolgozunk a kérelmek elbírálásán. A bankszámlanyitásra kötelezett adózók átutalással, a számlanyitásra nem kötelezettek csekken fizethetik be az illetéket. A bélyegek árát mindenki visszakapja – tájékoztatott Sinkáné dr. Csendes Ágnes, az APEH jogi és koordinációs osztályának vezetője.

Pénzét az ügyfélnek saját magának kell visszaszereznie. Az adóhivatal visszaadja vagy postázza a beadott iratokat. A megvásárolt bélyegek az illetékhivatalokban válthatók vissza.  A csekkes és átutalásos törlesztés mellett természetesen az önkormányzatok esetében továbbra is lehetőség lesz a házipénztárakban történő befizetésre.

Egy hamisítás utóélete

A rendőrség 2003-ban több megyében is nagy értékben talált hamis okmánybélyegeket. A hamisítási botrány következményeként új, biztonságosabb bélyegeket bocsátottak ki a hatóságok. A tavaly szeptember 15-től érvényes illetékbélyegek rövid életűek lesznek. A visszaélések esélyének csökkentése érdekében a második lépést ugyanis az okmánybélyegek megszüntetése jelenti.

Változatlanul kapható a postán

A Magyar Posta Rt. korábbi gyakorlatának megfelelően árusítja az illetékbélyegeket. A legtöbb postahivatalban a használatuk megszüntetéséig tartó átmeneti időszakban is változatlanul kaphatók lesznek az okmánybélyegek.

Teszler Vendel -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!