Hírek

2005.01.07. 00:00

Dagad a fogolykínzási botrány

Amerikai emberijog-védők arra szólították fel George W. Bush elnököt, hogy maradéktalanul járjon utána a foglyok kínzásáról terjedő híreszteléseknek, újságcikkeknek.

Gyulay Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Guantánamói narancssárga ruhába öltöztetett fiatalkorúak egy bagdadi büntetőintézetben
[/caption]Bush elnöknek azt kell tisztáznia, hogy miért kelti a Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) egy eleddig titkos irata azt a benyomást, hogy engedélyezték az Irakban és a kubai Guantánamón fogva tartottak megkínzását. A leírt módszerek ellentmondanak a nemzetközi jognak – derül ki a Human Rights Watch nevű nemzetközi emberi-
jog-védő szervezet nyilatkozatából.
Amerikai katonai körökből jelezték, hogy a rendelkezésükre álló jelentések FBI-ügynököket gyanúsítanak. A vád ellenük az, hogy a foglyokat például akár álló napon át kezüknél és lábuknál összekötözve tartották a földön, s magukra kellett vizelniük, hogy gyötrő szomjukat oltsák.
Guantánamón mintegy ötszázötven külföldit tartanak fogságban. Egy ausztrál állampolgárságú férfi azt állítja, hogy az Egyesült Államok a kínzást nem tiltó Egyiptomba küldte őt vallatásra, miután 2001-ben terroristagyanús személyként fogták el Pakisztánban. A jelenleg a guantánamói fogolytáborban őrzött, egyiptomi születésű Mamdouh Habib vallomásában súlyos állítások vannak. Vallatói kezeinél fogva felakasztották, árammal sokkolták, rendszeresen verték, többször majdnem vízbe fojtották, valamint kutyákkal tartották félelemben.
A rendszeres kínzás révén hamis vallomásokat szedtek ki belőle.

Megindul a vizsgálat

Az amerikai szárazföldi hadsereg nyomozást indít a guantánamói foglyok kínzásáról szóló FBI-dokumentumok alapján – jelentette be a börtönt felügyelő parancsnokság. Jay Hood dandártábornok, a guantánamói börtön parancsnoka kijelentette, a vádakat alaposan kivizsgálják.

Orvosok közreműködése

Az amerikai hadsereg orvosai megsértették a hadifoglyok kínzását tiltó Genfi Konvenciót azzal, hogy segítettek a titkosszolgálat tisztjeinek a vallatások kitervelésében – állítja a New England Journal of Medicine című amerikai orvosi szaklap. Az orvosok tanácsokat adtak a kínzásokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!