Hírek

2005.01.31. 00:00

Bácskai Tamás elismerte állambiztonsági múltját

Stépán

Fél évtizeden keresztül valóban aktív kapcsolatban állt a titkosszolgálattal – ismerte el Bácskai Tamás közgazdász. A hír „igaz, de sok minden a szövegkörnyezetéből kiragadva nem ugyanaz”  – nyilatkozta a neves kutató.  A történteket Bácskai azzal indokolta: az 1956. október 23-i tüntetésen és annak előkészületei során „teljesen véletlenül, nagyon radikálisan jobboldali műegyetemi környezetbe” került.

Ott „olyan erőteljes antiszemita jelszavak hangzottak el”, hogy úgy érezte, „ez vissza fog menni valami olyan ''44-es folyamatba”. Azt állítja ezért arra a következtetésre jutott, hogy „meg kell őrizni, ami van, mert életveszélyes helyzet alakul ki a zsidók számára”.

Bácskai Tamás 1956. november 29. és 1961. augusztus 16. között működött együtt a titkosszolgálattal. Lapértesülés szerint ezalatt nem csak kollégáiról, hanem családtagjairól és azok barátairól is rendszeresen készített feljegyzéseket, amelyeket a titkosszolgálatnak adott át. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!