Hírek

2005.01.03. 06:16

A parlamenti pártok vezetői a 2005. évi várakozásokról

BAMA

A szocialisták éles vitákra számítanak
- Remélem, elválik egymástól az, amit várok és az, amit remélek 2005-től. Bízom abban, hogy az új esztendőben sikerül összefoltozni a 2004-ben megbomlott pártközi egyetértéseket. Azaz ismét egy irányba halad majd bizonyos kérdésekben a magyar politikai bal-, illetve jobboldal. Ilyennek tartom például az európai uniós együttműködést. A magyar biztos kiválasztása miatt pillanatnyilag ez feszültséggel terhelt. Ide tartozik az is, amit korábban a két nagy párt gondolt a határon túli magyarság és az itthon élők kapcsolatáról. Továbbá a szülőföldön maradás lehetőségeinek megteremtéséről. Ugyanígy egyetértettünk egy időben a magánosítás kérdéseiben is. Ezeket sajnos a népszavazási kampány semmissé tette – mondta Lendvai Ildikó. A Magyar Szocialista Párt frakcióvezetője 2005-ben a tavalyinál is élesebb és hangosabb politikai vitákra számít. Ebben a négyéves ciklusban ugyanis minden év valamilyen kampány jegyében telt és telik. Magánemberként reméli, hogy sikerül megőriznie az otthon és a közélet közötti törékeny egyensúlyt. Sikerül távol tartania családját a politika világától, s attól, hogy szerettei ne a bulvárlapok címlapjáról köszönjenek vissza reggelente. (pg)

A fideszesek nagyobb küzdelmet várnak
Az elmúlt évhez képest is fokozottabb politikai küzdelmet vár az idei esztendőben Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke. Lapunknak adott nyilatkozatában a legnagyobb ellenzéki párt politikusa úgy fogalmazott: a jövő évi választások miatt politikai csatározások várhatók. Hiszen idén eldőlhet, ki kormányozza majd az országot 2006. után. Mint fogalmazott: az MSZP számára nincs más út, mint megpróbálja mindenáron ellehetetleníteni a Fideszt. Az ország közállapotait látva ugyanis saját munkájával aligha dicsekedhet. – Ebben a helyzetben egy komoly szövetségesünk lesz, maga a valóság – tette hozzá. Hangsúlyozta: a küzdelmek mellett a politikusok nem feledkezhetnek meg az ország tényleges problémáiról sem. A mindennapok gondjainak megoldása elsődleges, fontosabb, mint a hatalom megszerzésével kapcsolatos bármilyen tevékenység. Munkája során a Fidesz mindezeket szem előtt tartja. Pokorni Zoltán az idei év leglátványosabb politikai feladatának a köztársasági elnök megválasztását tartja. Bízik abban, hogy olyan személyt szavaz meg a parlamenti többség, aki távol áll a pártpolitikától és képes összefogni az országot. Másik fontos eseménynek az Európai Parlamentben folyó, hét évre szóló költségvetési vitát tekinti. (szá)

A szabad demokraták derűsen készülnek
– Ránk férne végre egy olyan esztendő, amikor a politika nem költözik be a magyar családok étkezőasztalára. Bízom abban is, hogy politikai kalandorok nem bonyolódnak mindenféle népszavazási akciókba. Idén lejár a köztársasági elnök hivatali ideje, új államfőt kell választanunk, ez megkerülhetetlen. Akkor lennék boldog, ha olyan köztiszteletben álló személyt sikerülne jelölni, akit több párt is támogatni tud. Ezt meg fogjuk kísérelni. Amikor megteszszük javaslatunkat, reméljük, nemcsak a szocialisták, hanem az ellenzéki pártok is támogatni fogják – mondta Horn Gábor. A Szabad Demokraták Szövetségének ügyvivője azt is hozzátette: kampánymentes új esztendőt szeretne. – Az idei lesz az első teljes évünk az unióban, annak minden előnyével és feszültségével együtt. Kicsit kevésbé hisztérikus politikai esztendőt várok, mint amilyen 2004. volt. Ez egy eredendően derűs tanárembertől elvárható. Továbbá azt is el tudom képzelni, hogy újabb ügynökbombák robbanhatnak. Jóllehet az embereket ez a téma már nem nagyon érdekli. De abban is szinte biztos vagyok, hogy a nyilvánosságra kerülő akták már nem politikusokról szólnak – szögezte le Horn Gábor. (kg)

Az MDF-esek új jövőképet sürgetnek
– Jó lenne, ha 2005. az észérvek éve lenne. Amikor nem az számít, honnan érkezik egy javaslat, hanem hogy előreviszi-e az országot. Szeretném, ha a tavalyi lendületes toporgás helyett hozzáfognánk közös dolgaink megoldásához. Jó lenne, ha 2005-ben olyan döntések születnének, amelyek javítanák az ország versenyképességét. Jó lenne, ha sikerülne felgöngyölíteni a korrupciós ügyeket. Felszámolni azok kapcsolatát a politikával. Remélem tehát, hogy 2005. az érvek és a józan politikai munka éve lesz. A parlament pedig megalkotná azokat a törvényeket, amelyeket 2004-ben nem sikerült. Közöttük a választójogi, az alkotmánybírósági törvény módosítását és az új közigazgatási jogszabály elfogadását – közölte Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke. – Magánemberként azt szeretném, ha a családom, a szeretteim és a magyarok – itthon és a határon túl egyaránt – úgy élhetnének, ahogy szeretnének. Remélem, hozzá tudunk segíteni mindenkit, hogy ne csak hetekre előre lássa a jövőjét. Olyan jövőkép kellene, amiért érdemes dolgozni. Tisztában vagyok azzal, hogy a politikusok nincsenek készen erre a felelősségteljes magatartásra. Remélem, a december 5-i népszavazás intő jel a jövőre nézve a politikusok számára – foglalta össze a pártelnök. (pg)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!