Hírek

2005.01.21. 00:00

A honvédségre leginkább itthon van szükség

Bán János

Magyarország határai nem ott húzódnak, ahol látjuk
a térképeken – mondta Gyurcsány miniszterelnök a minap.
A kormányfő a távoli Irakban vagy az afgán hegyek között látja biztonságosnak nemzeti határainkat. Úgy véli, a honvédség legfontosabb feladata, hogy a NATO tagjaként biztosítsa a nemzetközi műveletekben való magyar jelenlétet.

Nem tudtam, hogy Gyurcsány miniszterelnök vagy a baloldal titokban rehabilitálta Horthy Miklóst. A néhai kormányzó mondott utoljára ilyeneket. Ő is úgy érezte, hogy Magyarország határai nem ott vannak, ahol látjuk őket, s talán nem is az ezeréves bérceken. Hanem ott, ahol nagy szövetségesünk oldalán harcolni kell a nemzetközi bolsevizmus, illetve bocsánat, a nemzetközi terrorizmus ellen. El is küldték a fiúkat jó messzire.

A honvédség leépítése a jelenlegi felfogás szerint jó üzlet. Határaink védelme sokba kerülne, ezért azt rábízzuk a NATO-ra, ennek fejében viszont alakulatokat küldünk, ahová csak kérik. Így olcsóbb. Tény, hogy kis államként a nagy szövetségesek érdekeire mindig is tekintettel voltunk, s leszünk. De ilyen könnyedén felváltani a haza védelmét idegen érdekek feltétlen kiszolgálásával mégsem kellene.

Amúgy az alkotmány egyértelműen fogalmaz. Eszerint a honvédség feladata a határok védelme. Nem az afgán hegyekben, és még csak nem is a Tigris folyó mentén húzódó határoké, hanem azoké, amelyeket legutóbb meghúztak nekünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!