Hírek

2004.12.03. 01:31

Vihar előtti csend Kijevben

Az Európai Parlament a választás második fordulójának megismétlését szorgalmazza.

Toronyi A.

Miközben az ukrán főváros utcáin tegnap nyugalom uralkodott, ismét összeült a legfelsőbb bíróság, hogy tanulmányozza az elnökválasztáson elkövetett szabálytalanságokkal kapcsolatos panaszt.

Tömeges csalásokra hivatkozva Viktor Juscsenko kétségbe vonja, hogy a hatalom által támogatott Janukovics győzött volna. Az Európai Parlament közben az elnökválasztás második fordulójának megismétlését szorgalmazó határozatot fogadott el.

Leonyid Kucsma leköszönő államfő és a legfelsőbb bírósághoz ugyancsak panasszal forduló Viktor Janukovics azt akarja, hogy az egész választási folyamatot ismételjék meg. A Juscsenko vezette ellenzék nem hajlandó nulláról kezdeni a választást.

Eközben tíz nap óta először nyugodtnak tűnt az ukrajnai főváros. Az utcákon észrevehetően csökkent azoknak az autóbuszoknak a száma, amelyek az ország minden szegletéből szállították Kijevbe a Juscsenko mellett tüntető embereket.

Válságtárgyalás

Hazája politikai válsága csak Oroszország segítségével oldható meg – fejtegette az ukrán elnök. Leonyid Kucsma egy Moszkva környéki repülőtéren válságmegbeszélést folytatott az orosz elnökkel. Vlagyimir Putyin arról beszélt, hogy Moszkva támogatja Kucsma törekvéseit a válság rendezésére. A Kreml szemszögéből különösen nyugtalanítóak az ország felosztására irányuló törekvések, mert a súlyos válság érinti Ukrajna nagy számú orosz nemzetiségű lakosságát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!